Istraživanje: Batine dovode do povećane agresije i asocijalnog ponašanja djece

Fizičko kažnjavanje sve se više gleda kao oblik nasilja koji šteti djeci.


Fizičko zlostavljanje djece
Fizičko zlostavljanje djece

Roditelji koji fizički kažnjavaju djecu u nadi da će time popraviti njihovo ponašanje čine više štete nego koristi. Novo istraživanje pokazalo je da batine ne donose pozitivne rezultate i mogu imati negativne posljedice u djetetovom životu.

Akademski časopis “The Lancet” objavio je studiju nakon što su stručnjaci prikupili podatke iz prethodnih 69 istraživanja iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Kinu, Kolumbiju, Grčku, Japan, Švajcarsku i Tursku.

Studija se usredotočila na batine, kao odgojnu metodu, a ne na strože fizičko kažnjavanje, poput upotrebe pojasa ili šamaranja. Istraživanja su bila longitudinalna, što znači da su obuhvatila ponavljano ispitivanje iste grupe, prenosi AA.

Istraživači tvrde da su da pronašli sedam uzoraka u budućem ponašanju djece koja su bila fizički kažnjavanja, a jedan od zaključaka je da “fizičko kažnjavanje nije povezano s pozitivnim ishodima u budućnosti”.

Autorica studije Elizabeth Gershoff izjavila je da je fizičko kažnjavanje dovelo do “povećane agresije, povećanog asocijalnog ponašanja i ometajućeg ponašanja u školi.”

Fizičko kažnjavanje sve se više gleda kao oblik nasilja koji šteti djeci. Dosljednost ovih otkrića ukazuje na to da je fizičko kažnjavanje štetno za djecu i da su pravna sredstva opravdana – navodi se u studiji.