Istraživanja pokazuju da djeca vole jesti ono što jedu njihove mame

Da li ste ovo primijetili kod svoje djece?


Posmatrati dijete kako raste nevjerojatan je proces. Djeca razvijaju vlastitu osobnost, a vi usput pronalazite “sitnice” za koje govorite da su pokupili od vas ili vaše bolje polovice. I kako vrijeme prolazi, počnete primjećivati kako vaši maleni usvajaju sve više od vašeg ponašanja, sviđaju im se iste stvari koje i vama, a posebnu tendenciju imaju “povući na mamu”.

Jedna od stvari koju djeca kopiraju od svojih majki, potvrđuju studiji, su prehrambene navike. Ima li nešto puno bitnije od toga?

Provedena su istraživanja o čemu roditelji razgovaraju sa svojom djecom tokom obroka te koliko u stvari utječu na prehrambene navike i izbore svoje djece.

U studiju je uključeno 234 djece u dobi između 4 i 8 godina te njihove majke.

Svako je u ispitnoj grupi dobio zadatak da kuša četiri različita jela, dva su uključivala povrće, a dva deserte. Za to su imali četiri minute vremena tokom kojih su mogli ili pojesti koliko god žele od svakog jela i pritom razgovarati o čemu god žele.

Rezultati su pokazali sljedeće: Razgovor nije imao veze s tim koliko je neko dijete prionulo određenom jelu. Niti je bilo presudno majčino ohrabrivanje “uzmi još jedan zalogaj”, niti podmićivanje “ako pojedeš malo ovoga, moći ćeš gledati crtiće”. Ono što je djecu potaknulo na jelo bilo je ponašanje njihovih mama.

Ako su mame bile sklone probati neko jelo i nastaviti ga jesti, djeca bi se odlučila za isto, kao što bi izbjegla probati jelo koje su njihove mame isto ignorirale.

Dakle, zaključili su stručnjaci, majčine prehrambene navike od ključne su važnosti kako će se hraniti djeca. Želite li povećati unos nekih namirnica u dječiju prehranu važno je da ih i sami pojačano konzumirate.

Ukratko: ako smatrate da bi vaša djeca trebala jesti više voća, i vi ga morate jesti, a ne samo pričati o tome kako je to zdravo i kako djeci treba voće. Jer, na kraju krajeva, vi ste ipak najbolji i najraniji model oko kojeg djeca stvaraju svoje mišljenje, prenos djecjaposla.com.