Igre koje možete igrati s djecom u stanu, potrebno je samo vaše vrijeme i dobra volja

Ako vam je nestalo ideja šta raditi sa vašim mališanima i kako ih odvojiti od malih ekrana donosimo vam par ideja za igre koje možete igrati u kući.


 – Dosadno mi je. Što da radim? Ovdje nema ničega? Igraj se sa mnom!

Ovo su samo su neke od rečenica koje ovih dana odzvanjaju mnogim kućanstvima. Već poznate igre kratko zaokupljaju dječju pažnju što roditelje potiče da posegnu za novim sadržajima ili zavire u svoja sjećanja na djetinjstvo, piše poliklinika-djeca.hr.

Brojalice, stihovi, riječi, brojevi, no i niz igra maštalica koje su igrali kao djeca. Koliko ste sati proveli igrajući „Kalodonta“,Ime, grad, država“, „Boce istine“ ili „Pokvarenog telefona“. I vaši mališani, i oni malo veći, rado će sudjelovati u vašim prijedlozima koji su za njih novi, neočekivani.

Pobuditi ćete njihovu znatiželju da zajedno sa vama istražuju, uče i ono što je najvažnije zabave se i uživaju u vremenu koje provodite zajedno. Igra je učenje, a takvo je učenje zabavno.

Prije no što igru započnete, razmislite o vještinama i sposobnostima svoga djeteta kako bi zadatak bio primjeren, nikako prezahtjevan, a kako biste izbjegli moguću frustraciju, time i prekid zabave prije nego li ste igru zapravo i započeli. I imajte na umu, pohvalite uspjeh i zajedno se nagradite.

Igre za koje je potrebno samo vaše vrijeme. Moguće je igrati ih u paru, trojkama, uključiti sve članove porodice.

1.  „Na slovo, na slovo?…“

Za početak igre potrebno je izabrati slovo abecede. Sudionik koji je izabran da započne igru u sebi slovka abecedu na način da naglas izgovori slovo „A“ i nastavi govoriti abecedu u sebi sve dok suigrač, njemu sa desne strane, ne kaže „STOP“. Tada igra može započeti, slovom na kojem je slovkanje zaustavljeno. Na izabrano slovo moguće je izgovarati sve riječi koje poznajemo, samo nazive životinja ili samo osobna imena. Igru kreirajte međusobnim dogovorom ili ju prilagodite djetetovim mogućnostima. Novi krug igre započinje kada iscrpite sve riječi na zadano slovo.

Ako u igri sudjeluju djeca koja ne poznaju abecedu, no poznaju slova, igru unaprijed možete pripremiti. Izrežite trideset malo čvršćih papirića te na svaki upišite, redom, jedno slovo abecede. Papiriće stavite u zdjelicu ili drugu plastičnu posudicu (može poslužiti i čarapa) te izvucite jedno slovo. Ili jednostavno, za djecu koja slova još ne prepoznaju, neka sami izgovore jedno od slova na koje žele igrati.

2.  „Beskrajna priča“

Ovu igru moguće je igrati i za vrijeme neke druge, ne toliko zabavne aktivnosti za dijete. U vrijeme pripreme ručka, pospremanja, peglanja i drugo. Pozovite dijete na igru i započnite priču. Dovoljno je da izgovorite nekoliko riječi i djetetu prepustite da priču nastavi, i tako se izmjenjujte. Naprimjer započnite „Bio je lijep i sunčan dan…“, ili „U oluji nasred mora…“

Uvijek možete izabrati temu koja je djetetu privlačna, ubaciti je usred priče no i koristiti događaj koji je djetetu blizak „Prvi je dan škole, Ivan se probudio…“ ili „Veroniku je zabolio zub…“.

Iz ove će igre ponekad nastati izvrsni književni tekstovi. Možete ih zapisivati te ih sa svojim djetetom čitati ponovno i ponovno, nadopunjavati i mijenjati. Možda jedan od vaših tekstova postane priča pred spavanje.

3.  Šutjelica

Cilj je igre izbjegavati pojedinu riječ ili sve riječi koje počinju na slovo koje ste izabrali. Zamislite jutro tokom kojega je zabranjeno govoriti sve riječi na slovo Z ili, još zanimljivije, jutro u kojem riječ „NE“ ne postoji. Vrijeme igre moguće je protezati od pet minuta do nekoliko sati, a pobjeđuje onaj koji je zadani izazov izdržao. U igru možete unijeti i dodatan izazov tako što ćete suigrača postavljanjem pitanja navoditi da upotrijebi zabranjenu riječ.

Igru možete i pojednostaviti tako što zadatak može biti da svi govorite tiho ili da ne govorite uopće. Sa manjom djecom, kao što i znate, ova posljednja igra trajati će kratko.

4. Pogodi ko, pogodi šta

Jedan od sudionika igre zamišlja stvar ili živo biće. Ostali sudionici redom, postavljaju pitanje na koje prva osoba može odgovoriti samo sa “da“ ili “ne“. Igru možete započeti pitanjem „to što si zamislio je živo ili nije živo?“. Postavljajte pitanje o boji (plavo ili crveno?), veličini (je li manje od automobila?), mjestu u kućanstvu ili staništu. Mjesto „zamišljača“ pripada onome ko je prvi odgonetnuo zamišljeni pojam.

Mlađoj djeci zadajte igru tako što ćete zamišljati neki dio tijela, neko voće, odjevni predmet ili slično.

5.  Suprotnosti se privlače

Igru započinje najmlađi igrač izgovarajući jednu riječ, npr. „toplo“ dok mu sljedeći po starosti odgovara „hladno“ te govori novu riječ, recimo „ljeto“, a sljedeći (ponovno po starosti) odgovora sa „zima“ i tako u nedogled, dok se ne umorite. Tokom igre, moguće je da vam se potkrade riječ koja nema suprotnost (poput riječi maj) te time potakne raspravu o najtačnijoj mogućoj suprotnosti. Prihvatite izazov!

6. Sve na „B“

Jedan od igrača predlaže jedno slovo, npr. slovo „B“. U određenom vremenu, koje dogovorite, svaki od sudionika izmišlja u sebi rečenicu sa što više riječi koje počinju time slovom. Moguće ju je i zapisati.

Na primjer, „bušila baka brezu bušilicom, baš badava bušiš bako…“. Svaki od sudionika izgovara naglas svoju rečenicu, i naravno, broji riječi. Slijedeći krug igre započinje onaj koji je imao najviše riječi.

7. Izmišljeni svijet

Kako bi svijet izgledao kada bi ljudi hodali naopako? Kada bi se ugasili svi semafori? Kada bi djeca u vrtić došla bez cipela? Ovo je igra u kojoj maštamo o mogućim, no i o nemogućim situacijama. Prvi krug igre pitanjem može započeti odrasli igrač te poticati djecu na što više odgovora, smišljanje priče. Pokušajte ih potaknuti na razmišljanje o posljedicama pojedinih situacija. Dozvoljene su različite lude rečenice kako biste stvorili što šašaviji svijet.

8. Povezano

Jedan igrač izgovara zadani pojam dok ostali, redom, izgovaraju riječi koje povezuje zadani pojam. Pojam može biti vrtić pri čemu će djeca izgovarati (papuče, užina, spavanje, igra), pojam može biti jedna od boja, crvena na primjer, pri čemu će djeca odgovarati (trešnja, krv, jagoda). Onaj ko je pronašao najviše riječi, pobjednik je igre te započinje novu.

Želimo vam obilje zabave, smijeha, novih otkrića i ideja.