I to je moguće: Nastavnica biologije zaključila petice svim učenicima

Zaključivala je petice i onima koji su imali samo jedinice i učenicima koji su imali dvojke i trojke.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nastavnica biologije u OŠ Borovje u Zagrebu svim je učenicima od 5. do 8. razreda zaključila ocjenu odličan. To znači da otprilike 200 učenika ima zaključenu peticu iz biologije.

 – Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumijemo postupak učiteljice. Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sustav vrednovanja. Jer to znači da nakon čitave školske godine sve ono praćenje, provjeravanje, ocjenjivanje nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocjenu odličan, rekla je za RTL-ovu Potragu Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica OŠ Borovje.

Sindikalist: Nastavnica bi lako mogla dobiti kaznu

Zaključivanje je izgledalo ovako: nastavnica bi za učenike napisala “ne prepoznaje temeljne pojmove i stručno nazivlje” ili “ni uz pomoć učitelja ne uspijeva reproducirati nastavne sadržaje”, upisala bi mnoštvo jedinica u imenik, a na kraju bi zaključila odličan. Zaključivala je petice i onima koji su imali samo jedinice i učenicima koji su imali dvojke i trojke.

Direktorica kaže da se sada ništa ne može učiniti po tom pitanju.

 – Svjedodžbe su izdane, naši osmaši su upisani u svoje srednje škole i gimnazije tako da je postupak za ovu školsku godinu završen, kaže ravnateljica Štefok Bojadžija.

 – Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vam 90 posto učenika ima odličnu ocjenu, a ovdje je 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama, rekao je Željko Stipić, šef sindikata Preporod.

 – Neko kada je ostvario pravo, više mu ga ne možete uzeti, ali je neko upisan temeljem toga, a neko je ostao ispod crte, treba vidjeti što je s tim, komentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Smanjuju se kriteriji ocjenjivanja”

I ravnateljica, i sindikalist i bivša ministrica slažu se da je došlo do inflacije odlikaša i pritiska roditelja na rad nastavnika.

 – Prvo su počele nestajati te najslabije ocjene pa je najslabija ocjena postala trojka. I manje-više onda imali ste četvorke, petice. I priča je išla u tom smjeru da kada imate sve petice, onda više ništa nije petica, veli Stipić. Upravo se to dogodilo u OŠ Borovje.

 – Učitelji su duži niz godina izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo pomalo, tijekom svih ovih školskih godina, ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterije ocjenjivanja. I ne bih rekla da mogu objektivno ocjenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas, komentirala je ravnateljica.

“Ministarstvo ne zanimaju takve stvari”

Nastavnica biologije nije htjela s novinarima Potrage razgovarati o svojim motivima zaključivanja petica baš svim učenicima u školi pa ostaje nejasno zašto je to učinila. No Potraga doznaje da je nastavnica do sada svoj posao obavljala profesionalno i stručno te da je bila na glasu kao jedna od najstrožih nastavnica. Dio roditelja je ogorčen. Kažu da su njihova djeca kroz cijelu godinu učila, a na kraju dobila peticu kao i ostali koji to svojim radom nisu zaslužili, prenosi Index.hr.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da nemaju saznanja o slučaju iz OŠ Borovje pa su novinare uputili Agenciji za odgoj i obrazovanje. Agencija je polovično odgovorila na postavljena pitanja, ali su na kraju naveli kako se protive pritiscima i sugeriraju roditeljima da propisanim načinom štite svoja prava.

 – Ministarstvo i cijeli taj aparat koji započinje sa školom takve stvari ne zanimaju. Kada se dogodi neki eksces, onda gledaju kako da se stvari pometu pod tepih, a ako ni to nije moguće, onda se nastoji djelovati tako da vrijeme učini svoje, govori Stipić.

 – Ja bih rekla da Ministarstvo ima svijest o tome, ali je pitanje što je Ministarstvo. Tamo radi 300 ljudi koji se bave različitim segmentima, od predškolskog do srednjoškolskog i visokog školstva. Bitno je da možda uprava, ministar, državni tajnici to prepoznaju i da daju jasnu poruku: ovo je dopušteno, ovo nije dopušteno, navodi Divjak.

 – Škola zaista radi puno, sjajno, imamo jako bogat kurikulum, prisutni smo u međunarodnim projektima, imamo mnogo mladih učiteljica koje su generatori novih ideja, spremne su na izazove, brze promjene i mislim da koračamo pozitivnim snagama naprijed. I ne bih željela da zbog jednog izoliranog slučaja, jednog građanskog bunta ili neposluha jedne učiteljice padne sjena na rad svih djelatnika škole i čitave škole, kaže direktorica Štefok Bojadžija.

Stipić kaže da se to nije dogodilo preko noći i da je siguran da se ovaj problem ne može riješiti preko noći.

 – Ali bi trebalo problem ozbiljno shvatiti i krenuti u vraćanje digniteta ocjeni, a onda preko ocjene ocjenjivačima, znači učiteljskoj struci, smatra sindikalist.

 – Ja pretpostavljam da je ova učiteljica ovo napravila kao gestu, ali gesta ne smije štetiti, poručila je Divjak u razgovoru za RTL.