I školarci trebaju popodne drijemati – bit će sretniji, bolje će se ponašati i bolje će pamtiti

Drijemati nekoliko puta sedmično donosi korist i za fizički i akademski uspjeh djece


AndrewExtra / Pixabay

Da popodnevno drijemanje nije korisno samo bebama i djeci koja idu u vrtić već i djeci školskog uzrasta potvrdilo je najnovije istraživanje sa Univerziteta Pennsylvania i Kalifornijskog univerziteta Irvine. U studiji koja je obuhvatila gotovo 3000 učenika četvrtog, petog i šestog razreda u dobi od 10 do 12 godina otkrivena je vezu između popodnevnog drijemanja i veće sreće i veće samokontrole te manje problema u ponašanju i viši IQ, pišu djecjaposla.com.

Najveća korist od drijemanja povezana je pak s akademskim postignućima.

-Djeca koja su spavala tri ili više puta sedmično, imaju koristi od povećanja školskog uspjeha od 7,6% u 6. razredu – naveli su naučnici pojašnjavajući da je riječ o napretku koji bi poželjela sva djeca.

Manjak sna i pospanost po danu prema njima zahvaća velik broj djece, njih čak 20-ak posto.

Ovo istraživanje posebno je zanimljivo jer se malo tko bavio istraživanjem nedostatka sna i drijemanja za djecu školske dobi jer ih se većina fokusirala na predškolsku dob i mlađe. To je dijelom zato što drijemanje većinom potpuno prestaje kako djeca odrastaju. U Kini je, međutim, takva praksa ugrađena u svakodnevni život, čak i kroz osnovnu i srednju školu.

Od svakog od 2.928 djece, istraživači su prikupili podatke o učestalosti i trajanju spavanja nakon što su djeca prešla 4. i 6. razred, kao i podatke o ishodu kada su stigli u 6. razred, uključujući psihološke mjere poput sreće i fizičkih mjera kao što je indeks tjelesne mase i razine glukoze. Oni su također tražili od nastavnika da daju informacije o ponašanju i školskom uspjehu. Zatim su analizirali povezanost između ishoda i spavanja, prilagođavajući se spolu, razredu, roditeljskom obrazovanju i noćnom spavanju.

Bilo je to prvo sveobuhvatno takvo istraživanje.

-Mnoge laboratorijske studije svih dobnih skupina pokazale su da drijemanje može pokazati isti učinak poboljšanja kao i cijela noć spavanja na diskretnim kognitivnim zadacima.

(Školski.ba)