Hrana koja poboljšava rad mozga kod djece

Na razvoj inteligencije veliki uticaj imaju i namirnice koje dijete konzumira u periodu do treće godine.


Za pravilan mentalni razvoj kod djece genetika nije jedina presudna stvar. Na razvoj inteligencije veliki uticaj imaju i namirnice koje djete konzumira u periodu do treće godine. Određene namirnice su hranjivije od drugih i sadrže dovoljnu količinu vitamina i minerala pogodnih za razvoj pamćenja i inteligencije kod djece.

Prve tri godine imaju ključnu ulogu u razvoju dječijeg mozga i pamćenja. Za pravilan razvoj mozga kod djece neophodan je dovoljan unos vitamina, kalcijuma, minerala i ostalih važnih nutrijenata koji promovišu rast i razvoj sive mase mozga koje možete pronaći u sljedećim namirnicama, piše Mamaonica.

Jaja

Postoje brojne nutritivne prednosti jaja. Nutrijenti poput omega-tri masnih kiselina, holina i cinka poboljšavaju koncentraciju, dok holin proizvodi acetilholin koji utiče na memoriju, strukturu i organizaciju raznih djelova mozga.

Ovas

Ovas pozitivno utiče na memoriju mozga, a bogat je vitaminima E, cinkom i vitaminima B kompleksa. Visok sadržaj vlakana dokazano povećava nivo energije i snage kod djece.

Orašasti plodovi

Zahvaljujući orašastim plodovima, mozak vašeg djeteta funkcionisaće punim kapacitetom. Pored toga, orašasti plodovi sadrže vitamin E koji spriječava dehidrataciju, kao i cink koji dokazano poboljšava memoriju mozga.

Brokule

Brokule su supernamirnice koje su od ključnog značaja za mentalni razvoj kod djeteta. Brokula je odličan izbor vitamina K koji je poznat kao vitamin za poboljšanje kognitivnih funkcija i rada mozga. Pojačava moždane funkcije i sposobnost pamćenja.