Hrabrost djevojčice iz BiH zadivila sve: Pod okriljem noći pobjegla od oca zlostavljača

Hrabrost 14-ogodišnje djevojčice iz BiH koja se tokom noći spasila od oca zlostavljača, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim.


Djevojčica je živjela u porodičnom domaćinstvu u širem području Banjaluke sa ocem i bratom, ali bez majke, koja je, kako bi prehranila svoju djecu, morala otići i raditi u inostranstvo.

Prijava o nasilju u porodici nije bilo, ali su postojale sumnje, koje su kulminirale prije nekoliko dana kada je otac seksualno zlostavljao svoju maloljetnu kćerku.

Cijeli plan spasavanja iz ruku zlostavljača djevojčica je napravila s majkom.

Naime, kritične noći poslala je poruku majci u kojoj je napisala samo jednu riječ, a nakon toga je uslijedio gotovo nevjerovatan plan na osnovu kojeg je djevojčica uspjela neopaženo da se izvuče iz porodičnog doma, kako je otac ne bi primijetio.

Svakako da je otežavajuća okolnost po djevojčicu, pored toga što je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, bilo i što je otac u kući imao naoružanje.

Poruka koja je promijenila sve

Učenica osnovne škole u Banja Luci poslala je majci jednostavnu poruku u kojoj je pisalo „Mama!“, što je majci bio dovoljan znak da shvati kako se sa njenom kćerkom dogodilo nešto strašno, te da je hitno mora izvući na sigurno.

To strašno u stvari je bio čin zlostavljanja od strane oca, koji je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji policije i nadležnih stručnih službi, uhapšen i pritvoren.

Nakon poruke, majka djevojčice se odmah javila svojoj kćerki i do najsitnijih detalja objasnila na koji način neopaženo da izađe iz kuće, kako zlostavljač ne bi ni posumnjao šta se dešava.

Majka je djevojčici savjetovala da sačeka dok otac zaspe, pa da kroz prozor izađe iz kuće. Prije toga je kćerki savjetovala da ništa ne govori mlađem bratu, za kojeg je utvrđeno da nije bio žrtva zlostavljača.

Prije bježanja iz porodičnog doma, djevojčica je pozvala policiju kako se ne bi dogodilo da je otac naknadno uhvati. Policija je odreagovala pravovremeno i krenula na navedenu lokaciju. Djevojčica je, nakon poziva, sjela na bicikl i pobjegla od kuće.

U jednom trenutku, dok je bježala, djevojčica je vidjela farove automobila, ali kako bi se uvjerila da je u pitanju policija, a ne otac koji je možda krenuo za njom, morala se sakriti pored lokalnog puta.

Hapšenje

Na sreću, vidjevši da se ipak radilo o policiji, djevojčica je izašla na put. U par rečenica ispričala je policiji šta se dogodilo, kroz šta je prošla, a zatim su alarmirane i stručne službe banjalučkog Centra za socijalni rad. Otac zlostavljač ubrzo je uhapšen i pritvoren, a informacija da je uhapšen oko dva sata ujutro samo potvrđuje sve navedeno.

Tokom pretresa kuće osumnjičenog pronađeno je i nelegalno naoružanje.

Inicijale osumnjičenog, kao ni druge detalje ovog slučaja ne želimo otkrivati zbog zaštite identiteta žrtve, kao i njenog dugog puta kroz koji mora proći da prebrodi svu tragediju koja je zadesila.

U međuvremenu, djevojčica i njen brat smješteni su u Sigurnu kuću, a majka je u rekordnom vremenu, tačnije odmah nakon primljene poruke, spakovala stvari i iz inostranstva došla u Banjaluku kako bi bila podrška svojoj djeci.

Osumnjičeni otac u međuvremenu je pritvoren zbog više krivičnih djela, tačnije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, piše Srpskainfo.com.

Kada je u pitanju sudska praksa u konkretnim slučajevima, u proteklom periodu na višegodišnje zatvorske kazne osuđen je veći broj zlostavljača djece, mahom njihovih očeva, te bliskih rođaka.

S druge strane, sve žrtve seksualnog nasilja su posebno zbrinute u sigurnim kućama.