Grupa roditelja u Sarajevu pisala ministru i pokrenula peticiju, traže da se nastava održava online

Grupa roditelja iz Sarajeva pokrenula je peticiju i uputila otvoreno pismo ministru obrazovanja Anisu Kriviću sa zahtjevom da se nastava, zbog straha od zaraze koronavirusom, održava online.


Roditelji na početku svog pisma ističu da su u potpunosti svjesni epidemiološke situacije, stanja u društvu i okolnostima u kojima treba da se odvija nastava, kao i prednosti i nedostataka svih varijanti koje su predložene, piše Klix.

– Ovom prilikom ne želimo polemisati i iznositi bilo kakve argumente za ili protiv neke od predloženih varijanti. Želimo vam uputiti zahtjev velikog broja roditelja KS koji insistiraju da njihova djeca nastave pohađati samo online nastavu, za nas nije prihvatljiva nikakva opcija koja podrazumijeva da naša djeca idu u školske klupe.
Razlog je vrlo jednostavan, smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja, navode roditelji u pismu.

Ističu da su svjesni da je dovoljno da jedno zaraženo dijete samo jedan dan dođe u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili sedmica, budu zaražene čitave porodice.

– Molimo da se ne dogodi najcrnji scenario da djeca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad. Nikakvo obrazovanje neće vratiti izgubljene živote ni radost u unesrećene porodice. Poštovani ministre Kriviću, molimo vas da ne podliježete interesima roditelja kojima zdravlje djece nije prioritet. Nama nije cilj osporavanje bilo čijih interesa, već uvažavanje interesa onih kojima bi Covid-19 mogao da onemogući da ikada više zagrle svoje dijete. Mi ne želimo da zalazimo ni u čije motive, ali želimo da se sačuvaju ljudski životi, stoji u pismu.

Grupa roditelja dalje navodi da svakodnevno svjedoče kako su pitanje morala, struke i svake odgovornosti u ovoj državi apsurdna, a da su propisane procedure i pravila mrtvo slovo na papiru. Zbog toga, istaknuto je, ne žele da u takvim uslovima zdravlje njihove djece i porodica prepuste u ruke neodgovornih pojedinaca, koji je “Sarajevo puno”.

– Zbog toga smo veoma odlučni sudbinu svoje djece preuzeti u vlastite ruke i istrajati u našim zahtjevima po bilo koju cijenu. Naš zahtjev/prijedlog je jednostavan – roditeljima koji žele da im djeca pohađaju školu u školskim klupama to omogućiti, roditeljima koji žele da im djeca pohađaju online nastavu to omogućiti. Na ovaj način bi imali kombinovanu nastavu i interesi obje grupe roditelja bi bili zadovoljeni, navode roditelji.

Resornog ministra mole da uvaže njihov zahtjev i omogući njihovoj djeci online školovanje, jer se ovdje, kako su naveli, ne radi o tome da neka formalna komisija ima pravo da odlučuje o ovako krucijalnom pitanju. Ističu da su oni komisija koja preuzima odgovornost i odlučivanje o sudbina svoje djece.

– S obzirom da u vezi sa navedenim pitanjem snosite ogromnu odgovornost nadamo se razumnom pristupu s vaše strane. Također napominjemo da ćemo borbu nastaviti dok se ne udovolji našim zahtjevima i na tom putu ćemo do kraja istrajati, naveli su roditelji.

Istakli su da su svoj zahtjev pokušali artikulisati prethodnih dana kada su kontaktirali kabinet ministra Krivića i tražili razgovor. Navode da im je tom prilikom rečeno da je ministar na odmoru, te da su ostavili kontakt telefon svog predstavnika.

– Ovom prilikom obavještavamo roditelje koji dijele naše stavove da potpišu online peticiju koja je pokrenuta, te prate naša medijska saopćenja kako bi mogli dalje zajednički koordinirati aktivnosti. Također, ovim putem pružamo punu podršku Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke KS, stoji u pismu.