Evo koje su prednosti odrastanja s kućnim ljubimcima

Odrastanje s kućnim ljubimcima ima mnogo prednosti, a to su...


Ako se i sami prisjetite, vjerovatno ste u jednom trenutku djetinjstva silno željeli kućnog ljubimca. Neki roditelji tu želju nisu ispunili djeci, a oni koji jesu donijeli su itekako dobro odluku, pišu roditelji.hr.

Odrastanje s kućnim ljubimcima ima pregršt dobrobiti, a u nastavku teksta vam donosimo koje su to prednosti.

Kućni ljubimci oplemenjuju

Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima, slažu se psihološke studije, odrastaju u empatičnije i pažljivije ljude. Rano se nauče što znači biti odgovoran i kako se brinuti za druge.

– U porodici u kojoj je tata veterinar bilo bi zbilja čudno i gotovo nemoguće odrastati bez kućnog ljubimca. Odmalena sam okružena životinjama, a moja prva sjećanja iz djetinjstva upravo su sjećanja koja su vezana za moju Mimi, prekrasnu koker španijelicu, započinje Marija (29) svoja iskustva s kućnim ljubimcima.

– Danas, kada sam i sama mama jednogodišnje djevojčice, voljela bih joj pružiti taj osjećaj koji sam i sama imala u djetinjstvu. Zato ćemo sigurno u dogledno vrijeme suprug i ja udomiti psa, govori Marija dodajući kako joj je tata uvijek govorio kako onaj ko ne voli životinje, ne voli ni ljude.

I iz tog razloga svojoj kćerkici želi omogućiti odrastanje s kućnim ljubimcem. Kaže kako ono itekako oplemenjuje, ne samo dijete, nego i cijelu porodicu.

Dijete će biti zdravije u svakom smislu

Odrastanje uz kućnog ljubimca pomaže djeci u psihološkom, ali i u fizičkom razvoju (posebno ako za ljubimce imaju pse). Naime, svi vlasnici pasa vrlo dobro znaju koliko brige, ali i aktivnosti zahtijeva taj čupavi četveronožni član porodice. Istina, neće ga malo dijete samo voditi van u šetnju, ali ako naučite dijete od malih nogu, ne samo na važnost šetnje i kretanja, nego i na odgovornost koju nosi pas, zbilja će se pokazati istinita ona da je “u zdravom tijelu i duh zdrav”.

“Pas u porodici dijete uči odgovornosti, ali i empatiji i ljubaznosti.“

– Stvarno je neopisiv osjećaj promatrati kako se razvija ljubav između našeg sina Relje i naše psice Lu. On ima 8 mjeseci, a ona godinu i 8 mjeseci. Koliko mu je privržena, koliko ga čuva, a koliko on nju voli i uvijek je okicama traži… To bih zbilja preporučila svim roditeljima koji mogu priuštiti svojoj porodici psa, govori Ivana (33).

Svakako djecu treba postepeno uključivati u vođenje brige za kućne ljubimce. Hranjenje, čišćenje, šetanje, mijenjanje pijeska ili vode (ovisno koji je ljubimac u pitanju)… Važno je da se susretnu sa svim tim malim aktivnostima. Na taj će način svako dijete postati svjesno da kućni ljubimac nije igračka, nego biće koje treba i brigu, i njegu, a najviše ljubav.

Kad su ljubimci tu, higijena je još važnija

Osim što će se dijete, odrastajući s kućnim ljubimcima, naučiti brinuti o drugom živom biću, naučit će voditi brigu i o sredini u kojoj živi. Jednostavno, naučit će kako održavati higijenu prostora u kojem se nalaze životinje kojima je jedna od osnovnih “sposobnosti” – linjanje, odnosno opadanje dlaka.

Iako životinje pomažu u jačanju imuniteta kod djece, važno je, posebno na koži, stvoriti svu potrebnu zaštitu od bilo kojih nečistoća koje ipak dolaze s četveronošcima. U tome ti od velike koristi može biti ispravan odabir dječje kozmetike.