Drugi dan srednjoškolske simulacije rada bh. državnog nivoa vlasti – DOBA, protiče u izradi prijedloga zakona

U Drugoj gimnaziji Sarajevo počela je, druga u nizu, trodnevna simulacija rada bosanskohercegovačkog državnog nivoa vlasti.


Deset timova iz Maglaja, Livna, Mostara, Tuzle, Bosanske Krupe, Banja Luke, Donjeg Vakufa, Brčko Distrikta i Sarajeva okupili su se se u Sarajevu gdje su podijeljeni u šest komisija radili na izradi prijedloga zakona. U poslijepodnevnim satima učenici će u Švedskom amfiteatru Mašinskog fakulteta, na simulaciji Predstavničkog doma BiH pokušati izglasati pripremljene zakone.

– Projekt DOBA okuplja veliki broj srednjoškolaca koji kroz rad na projektnim aktivnostima, kao i učešćem na debatama, razvijaju vješinu argumentovanog kazivanja, kulturu dijaloga, ali i organizacione i liderske vještine, i još mnogo toga, u zavisnosti od njihovih sklonosti. Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da stariji srednjoškolci, ukoliko im se stvore okolnosti, rado uče i pokazuju visok stepen odgovornosti i predan rad. Nisu nezainteresovani kako se o njima često govori. Naprotiv, vrlo su ozbiljni i osposobljeni da kroz istraživanje pronalaze prave informacije i koriste se njima u želji da afirmišu vrijednosti u društvu u kojem žive, ističe profesorica Salibašić, koordinatorica projekta.

Opće je poznata ustaljenost načina obrazovanja u BiH, pri čemu se njegovanjem repetitivnog znanja mladima oneomogućava usvajanje kompetencija neophodnih za kvalitetan život u 21. stoljeću. Cilj je da kroz praktično upoznavanje sa samo jednim nivoom vlasti u BiH – državnim nivoom, sa svim njegovim prednostima i nedostacima, mladi razviju kompetencije i vještine prijeko potrebne za uspostavljanje saradnje sa i među ljudima različitih interesa, predispozicija i htijenja.  Također, kulturom dijaloga na kojoj se zasniva projekat, srednjoškolci iz cijele BiH će postati uzor ostalom stanovništvu, dokazujući da saradnja i zajedništvo nisu nemogući uprkos različitostima.

Projekat se realizira pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Centar Sarajevo.

Više o projektu možete naći na web stranici: www.bhdo.ba

(Školski.ba)