Druga godina bez mobitela u bh. školi: Ovo su njihova iskustva

Učenici mogu imati mobitel u torbi, ali ugašen.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Druga osnovna škola Široki Brijeg zabranila je mobitele učenicima još prošle godine, tačnije pred početak školske godine 2022/23.

U posljednjim sedmicama neke škole u BiH postale su hit jer su počele s provedbom ovog pravila, no ova širokobriješka škola već ima odlične rezultate, a što je najvažnije i veliku podršku roditelja.

Učenici mogu imati mobitel u torbi, ali ugašen. Mobitel ne smije biti u ruci, ne smije zvoniti ni u učionici, hodniku kao ni u školskom dvorištu. Ovo pravilo donijelo je odlične rezultate. Djeca više razgovaraju i druže se, prisutnija je igra više nego inače.

 – Nažalost, svi smo svjesni da smo i mi odrasli kao i djeca sve više uz mobitele i to je veliki problem kod učenika, pogotovo u osnovnim školama. Potrebna je velika kontrola, kako u školi tako i kod kuće jer od roditelja sve polazi, rekao je na početku razgovora za portal Jabuka.tv direktor Druge osnovne škole Široki Brijeg Stanko Bazina.

Oduzimanje mobitela i smanjeno vladanje

Učenika koji bude uhvaćen da koristi mobitel očekuju stroge sankcije.

 – Učenici mobitel moraju isključiti i predati voditelju smjenu. Zatim se pozove roditelj koji može za 24 sata doći u školu po mobitel. Isto tako, djetetu ide pedagoška mjera, a to je pisana opomena odnosno smanjeno vladanje. Naravno, sve pedagoške mjere se nakon jednog vremena mogu opozvati. Pedagoška mjera je jedan znak da se vidi da postoje neka pravila u školi kojih se mora pridržavat, i ne samo u školi nego i kod kuće, objašnjava direktor.

Novo pravilo bio je pun pogodak jer je na početku nove školske godine u odnosu na početak prošle oduzeto pet puta manje mobitela.

Ističe da su roditelji dobro reagirali na pozive da dođu po mobitel u školu te da su od početka upoznati s tim pravilom.

 – Iskreno rečeno, nismo imali nijedan negativan komentar od roditelja. Svi roditelji su na početku školske godine, na prvom roditeljskom sastanku, upoznati s tim pravilom, priča direktor.