Dragi roditelji, i učitelji su ljudi

Budite ljubazni prema učiteljima svoje djece. Ako ste doveli dijete u školu, uđite i pozdravite. Pohvalite način na koji je učionica ukrašena. Učitelj je vjerojatno puno radio na tome da bi učionica djeci bila privlačna. Izbjegavajte kritike obrazovnog sistema čije formiranje nije u nadležnosti učitelja i trudite se da, radije uz timski rad nego ofanzivan stav, pomognete svom djetetu da se obrazuje.


Podsjetite svoju djecu da moraju slušati svoje učitelje

Da poštuju svoje učitelje. I nemojte ih i sami zaboraviti poštovati, jer ako vaša djeca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i pri telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštovati svog učitelja.

Budite puni razumijevanja prema učiteljima

Nemojte biti jedan od onih roditelja koji ukazuje na pravopisnu grešku u učiteljevom e-mailu. Pokušajte razumjeti da je taj e-mail vjerojatno napisan u kasne večernje sate, a osoba koja ga je pisala jedva je držala oči otvorene od premorenosti. Pokušajte razumjeti da, kao i kod ukrašavanja učionice, učitelj to radi u svoje slobodno vrijeme.

Budite realistični u svojim očekivanjima

Većina učitelja daju sve od sebe kako bi obezbijedili kvalitetnu edukaciju svakom djetetu, da oni koji trebaju malo više pomoći tu pomoć i prime. Ali, učitelj je jedan među njih 30 ili čak 40. Ako vaše dijete dobije slabu ocjenu u nekom predmetu, nemojte kriviti učitelja, nemojte odmah zahtijevati objašnjenje. Pomozite svom djetetu! Učite s njim.

Sarađujte sa učiteljem

Otkrijte šta vi možete uraditi kako biste pomogli učvrstiti današnju lekciju. Nemate vremena ili energije da pretvorite tu trojku u četvorku? Onda nemojte očekivati ni da će ga učitelj vašeg djeteta imati. Vi možda imate 45-satnu radnu sedmicu, ali učitelj vašeg djeteta ima učionicu sa 40 učenika (i vjerojatno 60-satnu sedmicu).

Bez sarkastičnih primjedbi

Podučavanje nije čuvanje djece. Podučavanje nije honorarni posao. Ne sviđa vam se kako se djecu uči samo da bi polagali testove? Obratite se školskom odboru. Obratite se svojim lokalnim ili državnim političarima.

Podržite vladine službenike koji se zauzimaju protiv standardiziranog testiranja i univerzalnih ciljeva lekcija. Ali, nemojte koristiti to protiv učitelja svoje djece, ili bilo kojih drugih učitelja. Oni su vjerojatno jednako frustrirani kao i vi jer su primorani držati se toliko skriptiranog puta koji izvlači svu radost iz učenja.

Pokažite zahvalnost

Učitelj bi mogao raditi neki drugi posao, s boljom platom, manje radnih sati i uz puno manje stresa. Posao koji ga ne primorava na trošenje sati i sati na radionice i stručno usavršavanje. Uz tako visoki postotak učitelja koji napuštaju profesiju, čudo je da bilo koji učitelj ostane u bilo kojoj školi dulže od pet godina. Ali, učitelji vaše djece su i dalje tamo. Rade neumorno, dok im svi drugi dišu za vrat.

Pokažite im da poštujete ono što rade

Recite im to. Ponekad je jedino što učitelj čuje od roditelja neki oblik žalbe. Ponekad je to službeni prigovor, ponekad se radi o toliko maloj stvari poput pravopisne greške. Zahvalite im! Ne morate im kupovati poklone, ali možete im napisati pismo. Neka vam i vaše dijete pomogne. Recite im to zbog toga što je ponekad roditeljeva ili učenikova zahvalnost jedini izvor podrške učitelju.

Budite aktivni sa svojom djecom

Najbolja, najljubaznija stvar koju možete napraviti za učitelja svoje djece je ujedno i najbolja stvar koju možete napraviti za svoju djecu. Brinite se o njihovim izletima, dođite na školske priredbe, pitajte ih o njihovom danu i radite s njima ako nešto nije u redu.

Budite ljubazni prema učiteljima 

Ako od početka imate lošu sliku o učiteljima i svijetu edukacije općenito, ako očekujete da će učitelj upropastiti obrazovanje vašeg djeteta, ako imate bilo kakav nepriličan stav, nanosite puno štete učitelju svog djeteta, ali i svom djetetu.

Učitelji nisu čudotvorci 

Oni nisu ovdje da bi odgajali vašu djecu umjesto vas. Oni nisu tu da bi pomicali planine, čak i ako to žele. Oni su vaši partneri u edukaciji. Oni će napraviti šta god je u njihovoj moći da pruže upute i vodstvo tokom školskih sati, a ponekad i poslije. Ali, nisu dužni da 24 sata dnevno budu učitelji. Najjednostavnije rečeno, i oni imaju radno vrijeme i slobodno vrijeme, baš kao i svaka druga zaposlena osoba.

(Školskiportal.hr)