‘Djeco, ne morate biti doktori ili inženjeri da bi bili sretni’

Pismo roditeljima s prekrasnom porukom kruži Internetom već nekoliko godina, a najaktualnije je upravo sada - na kraju školske godine kad su djeca i roditelji toliko opterećeni zbog ispita i ocjena


Shlomaster / Pixabay

Kraj je još jedne školske godine, a na Internetu se ponovno pojavilo prekrasno pismo nepoznatog autora koje se obraća roditeljima učenika koji su pod pritiskom zbog ispita i ocjena, ali i općenito očekivanja društva u kojem se cijeni samo uspjeh i savršenstvo, prenosi miss7mama.24sata.hr.

“Dragi roditelji,

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kada biste razmisliti o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni historija, ni književnost.

Ima i budućih muzičara kojima stvarno nikada neće trebati hemija.

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. Ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti doktori ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno,

Vaš direktor”

(Školski.ba)