Dječiji rođendani: Zašto mali slavljenici imaju ispade bijesa i kako ih riješiti?

Ako imate problema s reakcijom slavljenika, pogledajte što morate poduzeti da vam dječiji rođendani prođu bez problema.


Rođendani su stresni za roditelje – sva ta priprema, organizacija, troškovi. Ali, stresni su i za djecu. Znate to i sami.

Koliko puta ste doživjeli da ste za taj veliki dan dali 120 posto od sebe, a sve što je proizašlo iz toga je nervozni i plačljivi slavljenik koji je doživio prvi od mnogih tantruma kada su počeli stizati prvi gosti. Da ne govorimo o sceni kada je trebalo sjesti pred tortu i ugasiti svjećice.

Zašto djeca dožive takav pad raspoloženja na dan kojem su se toliko veselili i u kojem je sve podređeno njima?

Razlozi za to su mnogi. Jedan od najočitijih i najčešće zanemarenih je glad. Računate, dijete će se najesti na rođendanu, bit će svega. Ali u tom haosu možda jedva da će nešto i gricnuti, a vrlo je i upitno koliko će taj obrok biti nutritivno kvalitetan. Zato se pobrinite da vaš mališan prije dolaska prvih gostiju pojede nešto zasitno.

Drugi problem može biti umor. Neka dijete dan prije slavlja legne u krevet na vrijeme ili ranije ako ima običaj kasno leći. Ako na dan slavlja mislite preskočiti popodnevni spavanac – razmislite dvaput. Upravo to može biti razlog djetetovog lošeg raspoloženja,

Preveliki podražaji treći su razlog zašto slavlja obično krenu u krivom smjeru. Previše novih lica, glasna muzika, vriska, toliko boja, poklona, a malom mozgu sve je to teško za “preraditi”. Umjesto da na sve reagira veseljem i oduševljenjem, pokloni ga mogu baciti u očaj.

Ako vidite da se tantrum sprema, pokušajte djetetovu pažnju usmjeriti u drugom pravcu i odvratiti ga od aktivnosti ili osobe koja ga uznemiruje.

Ako pak ne bude upozorenja i dijete jednostavno neočekivano eksplodira, pokušajte ne pridavati tome previše pažnje. Previše tješenja ili ljutnja mogu biti kontraproduktivni. Pravite se da se ništa posebno nije dogodilo te se odvojite s djetetom u neku mirnu prostoriju uda vidite što se događa, piše djecjaposla.com.

Zatražite ga da vam opiše kako se osjeća i što ga je uznemirilo. Ono može biti tužno, umorno ili ljuto. U svakom slučaju, pohvalite ga za uloženi napor i sve dobro što je napravilo tijekom večeri te se nakon kratkog predaha vratite nazad na zabavu.