Djeci je za sreću potrebno malo: Stipendiranje učenika u sarajevskoj školi se nastavlja

Mjesečna stipendija iznosi 30 KM, za svaki dan po jednu marku.


Foto: Oslobođenje

Početkom nove školske godine u sarajevskim školama su se počele pisati nove, lijepe, pozitivne priče. Škola iz koje svake godine dolaze primjeri ljudskosti, saradnje, humanosti, zajedničkog prevazilaženja problema i izazova je OŠ “Mustafa Busuladžić”. Pored značajnih rezultata na polju znanja, vještina i nauke, učenici ove škole postižu velike rezultate na polju ljudskih vrijednosti, saosjećanja, empatije.

Razlike

Njeguju to kroz brojne aktivnosti, a jedna od njih je i stipendiranje učenika koje je započelo još prije šest godina na inicijativu nastavnika turskog jezika Kemala Bjelaka. Od prvoga dana ova ideja ima neizmjernu podršku direktora Durana Mrnđića i cjelokupnog kolektiva škole. I u ovoj školskoj godini su podijeljene prve stipendije.

– Djeci je za sreću potrebno tako malo i mi se trudimo da učenici u našoj školi budu sretni, zadovoljni, da se osjećaju lijepo, prihvaćeno i da zajedno brišemo sve razlike. Svako dijete se obraduje poklonu, svako dijete voli pažnju, a isto tako djeca vole obradovati i druge i uživati u tuđoj sreći. Projekat Jedan učenik-jedna stipendija je mnogostruko koristan i lijep i ponosan sam što godinama uspijevamo realizovati ovakvo nešto, ali i što se projekat širi i obuhvata sve više đaka, rekao nam je nastavnik Bjelak.

Naime, želja ovog posvećenog i požrtvovanog nastavnika je bila da kada dobije razredništvo svakom djetetu u odjeljenju obezbijedi stipendiju kako bi ih na taj način motivisao da bolje uče i opravdaju povjerenje donatora, ali i sami vide blagodati dobrotvornog rada i kada dođe vrijeme, kada porastu i zaposle se, pomažu drugima. Već u prvoj godini je obezbijedio stipendije za sve učenike u svome odjeljenju, ali i za nekoliko učenika iz drugih odjeljenja. Međutim, priča je dobila nastavak. Grudva dobra se pokrenula i kroz godine raste sve više. Akcija nastavnika Kemala je motivisala i kolege da krenu njegovim stopama i sve je više onih koji prate njegov primjer i izdvajaju sredstva za djecu.

– Danas se dodjeljuju stipendije velikom broju učenika, a posebno nam je drago spomenuti da i oni koji više nisu učenici i dalje učestvuju u ovome projektu, dodao je Bjelak.

Djeca napuštaju školske klupe, ali ne odustaju od ove aktivnosti, samo što nisu više ruka koja prima, nego ruka koja daje. Donatori su bivši učenici, ali i brojni naši ugledni građani iz cijele domovine i šire. Svi oni koji su svjesni da dječiji osmijeh nema cijenu.

Opterećenje

– Ogromnu zahvalnost dugujemo svima koji prepoznaju značaj ovog projekta. A koliko je on ustvari značajan, govori i činjenica da djeca koja dobijaju stipendiju odvajaju dio i stipendiraju jednog učenika sa stipendijom koja je viša od njihove, objašnjava nastavnik turskog jezika i dodaje da biti donator nije veliko opterećenje, te da to može postati bilo ko sa redovnim primanjem, piše Oslobođenje.

Mjesečna stipendija iznosi 30 KM, za svaki dan po jednu marku. Od tog novca djeca sebi mogu platiti neku sportsku aktivnost, kupiti knjigu, skupiti za putovanje i sl.

– Krajnji cilj je da za svako dijete u našoj školi obezbijedimo stipendiju, džeparac i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. BiH je puna dobrih ljudi, naveo je Bjelak.