BiH: Nastavnik optužen za bludnje radnje nad učenicom i dalje radi u školi

Nastavnik i dalje radi sa učenicima...


Foto: Školski.ba / Freepik

– Neko ga je prijavio za nešto, možda je to dijete pohađalo nekad našu Školu – ali se to nije dogodilo u školi. Ne znam ni da li se to dogodilo, ko će znati, rekla-kazala. Istraga je rađena i ne znam dalje što se s tim dogodilo, rekao je direktor Osnovne škole Stjepana Radića Prisoje kod Tomislavgrada, Ante Jurčević – na upit portala Bljesak da li u njihovoj školi i dalje radi nastavnik Glazbene kulture koji je optužen za Bludne radnje i Spolni odnošaj zloupotrebom položaja nad učenicom.

Da ga je zaista ‘neko’ prijavio i da je procesuiranje istog u toku, potvrđeno nam je iz Kantonalnog tužilaštva.

U toku je glavni pretres

 – Obavještavamo Vam da je protiv osobe navedene u Vašem upitu, ovo Tužiteljstvo dana 24.5.2023. godine podignulo optužnicu radi kaznenog djela Bludne radnje a u vezi s kaznenim djelom Spolni odnošaj zloupotrebom položaja Kaznenog zakona FBiH. Pred Općinskim sudom u Livnu u tijeku je glavni pretres, rečeno je iz Kantonalnog tužiteljstva HBŽ za Bljesak.

Za optužnicu kako kaže ravnatelj Jurčević nije znao.

 – Taj slučaj se dogodio prije nego sam ja stupio na mjesto ravnatelja, tako da ne znam mnogo o tome, rekao nam je u telefonskom razgovoru. Pojasnio nam je i da je poslodavac ovog nastavnika Glazbene kulture Osnovna škola Ivana Mažuranića Tomislavgrad, a normu dopunjava Osnovnoj školi Stjepana Radića Prisoje kraj Tomislavgrada.

 – Taj nastavnik kod nas ima određen broj sati koje on obavlja. Za sve ostalo odgovorna je Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada. Ako je podignuta optužnica ili nešto, to je došlo na njihovo adresu, a ne na našu. Ako treba odstupiti s mjesta, nalog bi trebao ići u školu Mažuranića koji onda nas trebaju obavijestiti. Mi kao Škola nismo puno upućeni u to, kazao je direktor Jurčević.

Nastavnik i dalje radi…

Nakon toga, novinari portala Bljesak kontaktirali su i Osnovnu školu Ivana Mažuranića Tomislavgrad. Nažalost do zaključenja ovog teksta, nisu uspjeli dobiti odgovor iz ove Škole.

Direktorica, kako kažu je odsutna, a sekretarica nije mogla precizirati njezin povratak, te kada bi mogli dobiti odgovor da li nastavnik Glazbenog kojem se sudi za Bludne radnje i Spolni odnošaj zloupotrebom položaja nad učenicom – još uvijek radi. Na insistiranje da pozovu narednih dana, sekretarica nam je kazala da će direktorica i narednih dana biti zauzeta ”jer imaju polaganje stručnih ispita”.

 – Nastavnik i dalje radi, mi ne možemo ništa bez suda, ministarstva i Osnovne škole Ivana Mažuranića. Mi ne možemo ništa na svoju ruku napraviti po tom pitanju, rekao je direktor iz Osnovne Škole Stjepana Radića – kod kojih nastavnik tek dopunjava normu. Prema neslužbenim izvorima, sličan događaj u ovom kantonu evidentiran je u jednoj školi u Drvaru, gdje je nastavnik odmah po podizanju optužnice suspendiran.