Dječak u centru Sarajeva prodaje limunadu kako bi zaradio džeparac

Cilj mu je da skupo novac za bicikl.


Foto: Klix.ba

Raspust je uveliko počeo, a iako su možda oni stariji zaboravili kako je izgledao ovaj, kako ga mnogi zovu, najljepši period života, mališani u njemu itekako uživaju. Jedan dječak je na simpatičan način odlučio zaraditi svoj džeparac.

Onima koji su ovih dana prolazili pored Velikog parka u Sarajevu, tačnije Parkuše, mogli su zapaziti Leona, 12-godišnjaka koji je po završetku školske godine odlučio pokrenuti svoj mali “biznis” i pomoći prolaznicima da lakše prebrode navalu visokih temperatura, piše Klix.ba.

Igranje sa svojim vršnjacima, ovaj dječak stavio je u drugi plan i u centru grada počeo prodavati osvježavajuće napitke – limunadu i cedevitu.

Leonu je u pomoć priskočio i drug Armin koji ima 7 godina, a osim što nude osvježenje za simboličnih 1 – 1,5 KM po koliko prodaju napitke, ovi dječaci trude se da oni uvijek budu sa hladnom vodom, pa čak i ledom. Piće služe u plastičnim čašama sa slamčicom.

Foto: Klix.ba

Na pitanje kako se dosjetio ove ideje, Leon koji je ove godine završio 5. razred Osnovne škole Safvet-beg Bašagić otkrio je da mu je najveća motivacija bila da skupi novac za bicikl. Kako je rekao, ispred parka se nalazi već 20-tak dana, a planira nastaviti prodavati sve dok ne počne škola.

 – Planiram raditi dok je raspust, a onda neću moći jer idem u školu, rekao je.

Foto: Klix.ba

Nakon što završi sa poslom, dječak uspjeva naći vremena i za igranje sa svojim vršnjacima, a također trenira i nogomet. Kako kaže, još uvijek ne može odlučiti da li mu je draže provoditi vrijeme tu ili sa svojim društvom.

Leon, nesumnjivo, može biti primjer svojim vršnjacima. A osim što prolaznicima u ovom dijelu grada pomaže da se rashlade, osvojio je i njihova srca, te se kraj njegovog štanda uvijek i zaustave, ako ništa da pohvale ideju ovoga dječaka.