Đaci u Sarajevu svakog drugog dana nastavu će pratiti videopozivom od kuće?

"Najidealnijni model je gdje su svi učenici i nastavnici u školama, ali da toga u vremenu pandemije nema."


Foto: Envato
Foto: Envato

Đaci u Sarajevu od septembra bi u školu mogli ići svaki drugi dan. Jedne sedmice nastavu bi pohađali ponedjeljkom, srijedom i petkom, a sljedeće utorkom i četvrkom. U onim danima u kojima ostaju kući, nastavu bi pratili uživo putem videopoziva.

Takvu mogućnost najavila je Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije, kazavši da će konačna odluka biti donijeta u ponedjeljak, prenosi Klix.

Potvrdila da se odustaje od prakse iz prošle godine po kojem su đaci sedam dana išli u školu, a sedam nastavu pratili online. Kako je kazala, to se ove godine neće dešavati jer se gubi kontinuitet u obrazovnom procesu. Sada je, prema njenim riječima, taj model prevaziđen i bit će unaprijeđen.

 – To je podarazumijevalo duge pauže i dostavu materijala. Učenici kod kuće su bili usmjereni da rade samostalno ili s roditeljima. Kroz priručnik koji smo pripremili u julu, kombinovani model podrazumijeva da će se to odvijati putem live streama, videopoziva, tako da će i djeca kod kuće moći pratiti direktno sve ono što se dešava u učinici. Rotacija grupa će biti dinamičnija, nećemo imati blok od sedam dana, već ćemo jedna grupa u školu ići u ponedjeljak, srijedu i petak, a sljedeće sedmice u utorak i četvrtak, ili čak I na dnevnoj bazi. Tu ćemo autonomiju ostaviti i školama, sve zavisi od veličine škole, broja učenika, kazala je Hota-Muminović.

Rekla je da je najidealnijni model gdje su svi učenici i nastavnici u školama, ali da toga u vremenu pandemije nema.

 – Kakvu god odluku donesemo, ona neće biti idealna i ona je u suštioni iznalaženje najboljeg načina, s najmanje štete. Najmanje štete znači što veći broj učenika što češće u učionici i tu ćemo pronaći algoritam, kazala je ministrica.

Kako je dodala, Krizni štab ima niz zaključaka i njihova je preporuka da nastava krene u punom obimu.

 – Mi ćemo provjeriti da li to podrazumijeva il druge represivne mjere koje je spominjao premijer Edin Forto, tako da će to sve biti dio diskusije koju će Vlada imati sa Kriznim štabom., u ponedjeljak ćemo znati kakav je konačni zaključak o tome, navela je Hota-Muminović.