DIY: Ukrasi za jelku od slanog tijesta

Htjeli biste napraviti nešto kreativno i zabavno zajedno sa svojom djecom, a ne znate šta? Izradite novogodišnje ukrase od slanog tijesta!


Najprije umijesite glatko tijesto. Ovisno o dobi vaše djece izradu tijesta odradite sami ili prepustite svojim mališanima.

Recept za tijesto

  • 130 g glatkog brašna
  • 150 g soli
  • 120 ml vode

Kada umijesite tijesto vidjet ćete kakvo je te procijeniti šta da uradite dalje. Po potrebi dodajte malo vode ili brašna tako da dobijete lijepo, glatko tijesto koje se ne lijepi i ne raspada! Osim sastojaka za tijesto još pripremite:

  • slamku
  • vodene boje ili tempere
  • kistove
  • makaze
  • deblji konac ili špagu

Pripremljeno tijesto podijelite na nekoliko komada pa zajedno sa svojim mališanima izrezujte željene oblike – zvjezdice, cvjetiće, srca, borove, pahuljice, snjegoviće… Važno je da tijesto razvaljate tanko, na otprilike 5 mm debljine kako ukrasi ne bi bili preteški za nježne grane vaše jelke.

Izrezane oblike tijesta slažite na veći lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom. Da bi vaši ukrasi bili funkcionalni nemojte zaboraviti na rupice. Uz pomoć slamke izbušite rupicu na svakom ukrasu tako da kasnije kroz možete provući deblji konac ili špagu.

Ukrase od slanog tijesta sušite u pećnici otprilike 2 sata na temperaturi od 100-120°C. Pečene ukrase ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade, a zatim ih ukrasite. Ukrase obojite uz pomoć vodenih boja ili tempera, a dok su još vlažni možete ih dodatno ukrasiti tako da ih posipate šljokicama, piše slatkisvijet.com.

Bojenjem ukrasa djeca će vrlo vjerovjatno obojiti i sve oko sebe, a možda i sebe. Nemojte se time previše zamarati. Uživajte u igri s djecom, a kasnije svi zajedno pospremite nered koji će nastati tokom stvaranja ukrasa. Kada završite s ukrašavanjem i bojenjem, ukrase posložite na lim za pečenje ili neku drugu podlogu i ostavite ih da se osuše.

Kroz osušene i lijepo dekorirane ukrase još je samo potrebno provući malo deblji konac ili špagicu kako bi ih kasnije mogli objesiti na bor i to je to! Vaši novi božićni ukrasi možda nisu savršeni i lijepi kao sve one blještave kuglice iz dućana, ali vama i vašoj djeci sigurno će biti jako dragi! A vjerujemo da će im još draža biti uspomena koja će im ostati na lijepo vrijeme provedeno s roditeljima