Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika, podsjetnik na diskriminaciju u Republici Srpskoj

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao da diskriminacija u pogledu bosanskog jezika, koju provode vlasti bh. entiteta RS, treba i mora prestati.


Kako je naglasio, diskriminacija koja se provodi može samo ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik i da to nikako neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu.

– Danas u 21. vijeku u srcu Evrope na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na uskraćivanja prava Bošnjacima, u našoj matičnoj zemlji, da svoj jezik nazovemo onako kako želimo, osjećamo i da isti izučavamo u obrazovnom procesu u ovom entitetu, rekao je Salkić.

Pozvao je aktuelnu vlast u ovom entitetu, “koja zadnjih deset godina intenzivno provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i aparthejd u obrazovnom procesu, da to prestanu činiti”, kao i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade.

– Diskriminacija u pogledu bosanskog jezika, koju provode vlasti bh. entiteta RS, treba i mora prestati. Diskriminacija koja se provodi može samo ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik i nikako neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu. To je, između ostalog, pokazao i posljednji popis stanovništva u našoj zemlji kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika, među njima veliki dio onih koji nisu Bošnjaci, naglasio je.

Bosanski jezik je, dodao je, “dio naših života, naše državnosti, naše kulture i našeg identiteta”. Svako odustajanje pod pritiskom diskriminacije i aparthejda u pogledu jezika značilo bi odustajanje od našeg identiteta i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, naglasio je Salkić.

– Aktuelna vlast u ovom entitetu se osvjedočila da mi nećemo odustati od bosanskog jezika i zbog toga oni trebaju odustati od svojih anticivilizacijskih namjera provođenja diskriminacije i aparthejda u obrazovnom procesu u ovom entitetu prema učenicima Bošnjacima i uopšteno konzumentima bosanskog jezika. Sve građane, koji su se izjasnili da govore bosanskim jezikom, pozivam da istrajemo u borbi za naša elementarna ljudska prava i da radimo još više na afirmaciji bosanskog jezika, zaključio je Salkić.