Da li vaše dijete pije dovoljno vode?

Postotak vode u organizmu sedmogodišnjaka iznosi oko 75 posto, stoga je unošenje tekućine izuzetno važno.


Foto: Envato
Foto: Envato

Istraživanja pokazuju da nedovoljna hidratacija u djetinjstvu može nepovoljno utjecati na rezultate djece u školi, njihov kognitivni performans i zdravlje općenito.

Iako smo tokom ljetnih mjeseci već navikli na učestala upozorenja o važnosti hidratacije, ova je tema jednako važna tokom cijele godine. Naime, s vremena na vrijeme važno je zapitati se unosimo li dovoljno tekućine u organizam, pogotovo vode, koja je neizostavan dio zdravijeg životnog stila, piše wishmama.hr.

Jeste li znali da je djetetu uzrasta do osam godina potrebno 4 do 5 čaša vode dnevno, a onim malo starijima preporučuje se čak 6 do 8 čaša?

Unošenje vode važno je za sretno i zdravo odrastanje, ali postoji i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je voda za one najmlađe jednako važna, kao i za odrasle, ako ne i važnija.

Djeca brže dehidriraju

Ako ste roditelj, baka, djed ili ste barem jednom u svom životu čuvali nekog mališana, znate koliko su aktivni i živahni.

One najmlađe sve zanima – oni otkrivaju svijet na način da stalno trčkaraju, jure, skaču i igraju se.

Uz sve te aktivnosti, oni, naravno, puno brže gube vodu iz organizma u usporedbi s prosječnom odraslom osobom, pa je važno voditi računa o tome da vodu unose u optimalnim količinama.

Imajte na umu da je oko 60 posto organizma prosječne odrasle osobe voda, a kod mališana je taj postotak još veći te iznosi oko 80 posto pri rođenju, a oko 75 posto do trenutka kada, uglavnom, kreću u prvi razred.

Djeca često zaborave da su žedni

Od mnoštva zabavnih avantura, možemo razumjeti zašto klincima ne ostaje previše vremena za jednu tako “dosadnu” aktivnost poput čaše vode.

Stoga, obratite pažnju i svog mališana naučite da vam kaže kada je žedan, isto kao što govori kada je gladan – avanture neće nigdje pobjeći, a uz pravilnu hidrataciju za njih će imati samo još više elana.

Rješenje leži u tome da i vi u početku budete „dosadni” te ih stalno pitate jesu li žedni i nudite im vodu, dok oni sami ne steknu naviku redovne hidratacije.

Nedovoljna hidratacija može imati negativan utjecaj na dječje zdravlje. Neka istraživanja pokazala su kako neadekvatno i nedovoljno unošenje vode može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje mališana, uključujući njihov kognitivni performans i rezultate u školi.

Na primjer, određene studije pokazale su kako mališani čiji je organizam dobro hidratiziran, to jest oni koji redovito unose dovoljno vode, pokazuju značajno bolje rezultate u kognitivnim testovima.

Dodatno, kada govorimo o unošenju tekućine, nutricionisti uvijek preporučuju da djeca piju vodu i svježe cijeđene sokove (sokove od svježeg voća i povrća), a izbjegavaju gazirane napitke i slatke sokove.

 – Postoje razni trikovi kojima ispijanje vode možete učiniti zanimljivim za najmlađe – na primjer, pomoću kockica leda u raznovrsnim oblicima, koje možete napraviti uz posebne kalupe, ili dodajući u njih zanimljivo isječene komade voća i povrća. Djeca odlično reagiraju na ove male promjene, a vi im pomažete da u ranom djetinjstvu steknu izuzetno zdravu naviku, objašnjava nutricionistica Novina Brkić.

Dakle, uz malo promišljanja i pažljivog planiranja, voda, osim izvora zdravlja, može biti i izvor zajedničke zabave te uživanja. I ne zaboravite – zdrava djeca odrastaju u zdrave odrasle osobe, a izbori koje im ponudite dok su mali itekako utiču na njihove samostalne izbore u zreloj dobi.