Da li smatrate da časovi u školi počinju prerano?

Istraživanje je pokazalo da su tinejdžeri uspješniji i zdraviji kad nastava počinje kasnije. Koje je vaše mišljenje o tome?


Foto: Envato
Foto: Envato

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances.

U američkom gradu Seattleu, naime, nastava ne počinje u 7 i 50 ujutro, nego malo kasnije, u 8 i 45. To je provedeno odlukom gradske uprave tokom reorganizacije nastave u gradskim školama.

Naučnici sa Sveučilišta Washington i Salkova instituta za biološke nauke su onda imali priliku istražiti kako je takva promjena utjecala na školarce, piše Noob.

 – Studija je pokazala znatna poboljšanja u dužini i kvaliteti sna. Vrijeme ustajanja se približilo prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob, objasnio je profesor i biolog Horacio de la Iglesia.

Kasniji početak nastave je rezultirao time da su učenici spavali prosječno 34 minute duže. Odnosno, s prosječnih 6 sati i 50 minuta, trajanje njihova sna produženo je na 7 sati i 24 minute. To je važno, napomenuli su naučnici u studiji, jer tinejdžerima treba više sna nego njihovim roditeljima.