Da li ćete vakcinisati djecu: Naučnik Ivan Đikić o efikasnosti imunizacije najmlađe populacije

Priznati hrvatski naučnik Ivan Đikić govorio je za Hayat TV o novom omikron soju koronavirusa kazavši da se radi o veoma opasnoj varijanti koja razvija preko 30 različitih mutacija, što zahtijeva veliku dozu opreza i ozbiljnosti.


Foto: Hayat

Đikić je kazao da su vakcine pokazale dejstvo u suzbijanju omikrona.

– Sadašnji podaci govore da nas vakcine štite, ali još ne znamo u kojem procentu. Ako taj virus uđe u globalnu populaciju, morat ćemo stvoriti nove vakcine za omikron mutacije. Naučili smo na primjerima alfa i delta sojeva da je potrebno spriječiti izvor zaraze, kako ne bi postao nekontrolisan. To postižemo nošenjem maski, ličnom higijenom i povećanjem broja vakcinisanih, kazao je Đikić za Hayat.

Kazao je da imunitet nakon vakcinacije traje različito u zavisnosti od osoba.

– Ako vam padne nakon dva-tri mjeseca imunitet, možete se zaraziti ponovo. Ohrabrujuće se da preko protutijela stvaramo i stanični imunitet koji stvara memorijske stanice svaki drugi put kada dođemo u dodir s virusom, brže reagiramo. I svaka nova zaraza je blaža, pojasnio je Đikić.

Govoreći o vakcinaciji djece, Đikić je rekao da je više od 10 miliona vakcina u SAD dato djeci od 5 do 15 godina i da su rezultati takvi da imaju odličan rezultat u sprečavanju širenja virusa u porodicama i starijim generacijama.

– Omogućavaju djeci mirnije školovanje. U isto vrijeme postoje neželjeni učinci koji su detektirani, ali su minimalni, prihvatljivi u usporedbi sa drugim cjepivima koja dajemo djeci. Rezultati su pozitivni i preporuka je i da se djeca mogu zaštititi tim cjepivima, savjetuje Đikić.