Čeka se odluka o realizaciji Programa predškolskog obrazovanja

Do kraja sedmice će biti odlučeno da li će se osnovci i srednjoškolci u tom kantonu u ponedjeljak, 26. aprila vratiti u školske klupe.


Vlada Zeničko-dobojskog kantona do kraja ove sedmice donijet će odluku o načinu odvijanja nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama.

Iduće sedmice bi trebali donijeti odluku o realizaciji ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu koja u septembru trebaju krenuti u prve razrede osnovne škole, izjavio je ministar obrazovanja ZDK dr. Spahija Kozlić, prenosi Avaz.

Ministar Kozlić, zbog zaraze koronavirusom premijera Mirnesa Bašića, od petka obavlja i posao premijera ZDK- a po ovlaštenju.

– Ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće realizirati POPOiO, jer bi to trajalo do avgusta. Međutim, djeca se ranije trebaju upisati u školu pa će taj program biti otkazan, ali o tome ćemo definitivnu odluku donijeti naredne sedmice. Tada ćemo donijeti i uputstvo za upis prvačića, najavljuje resorni ministar.

Sutra ili u petak, dodao je, bit će odlučeno da li će se osnovci i srednjoškolci u tom kantonu u ponedjeljak, 26. aprila vratiti u školske klupe. Osnovci i srednjoškolci, nakon 12. marta, nastavu prate online.

– Razgovarao sam s ministrom zdravstva i predsjednikom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnanom Jupićem, koji me je informisao da je nešto povoljnija epidemiološka situacija. Međutim, za konačnu odluku o povratku djece treba razmotriti sve aspekte, jer ne treba nam novi skok zaraz, podvlači Kozlić.

On podsjeća da treba uzeti u obzir i činjenicu da su zdravstveni radnici iscrpljeni stalnom borbom u liječenju infekcije koronavirusa.