Čaša vode za bolji rad mozga

Već je poznato da je voda od izuzetnog značaja za rad čitavog organizma. Međutim, ona će vam i “razbistriti” misli, tvrde naučnici.


Kada date mozgu potrebnu količinu vode, on može da se fokusira na ono što vi želite.

Naučnici naglašavaju da voda ima efekta samo kada ste žedni, pa vam unos voda kada to niste, neće pomoći da se bolje skoncentrišete. Ako ne osjećate žeđ, to znači da mozak već ima potrebnu količinu vode.

To je i dokazano na ispitanicima u ovoj studiji. Onima koji nisu bili žedni, na testu je trebalo jednako vrijemena da odreaguju na zadatu situaciju i prije i poslije unosa vode. Ipak, kod onih koji su bili žedni, nakon uzimanja potrebne količine ove tečnosti, vrijeme reagovanja je bilo brže za 14 posto, piše “Daily Mail”.

Naučnici objašnjavaju da se nakon zadovoljenja žeđi oslobode svi dijelovi mozga koji su do tada bili zauzeti slanjem signala tijelu da mu treba voda i da je to razlog što nam je poslije čaše vode koncentracija bolja.

– Neće da vam naškodi ako popijete čašu vode dok radite, kaže jedna od istraživača, Caroline Edmonds. Osim vode, za hidriranje su dobri i čaj, ali i kafa, tvrdi ona.

(Mondo.rs)