Budući programeri iz 32 grada Bosne i Hercegovine pripremaju se za program Paragon full stack

Budući polaznici programa Paragon full stack, njih ukupno 174, nalaze se u trećoj sedmici Arene gdje uče osnove programiranja i pripremaju se za početak programa. Arena je selekcijska faza i omogućava sticanje vještina kroz rad na dnevnim i vikend zadacima pripremljenim od strane IT profesionalaca i mentora Paragona.


Zanimljivo je da polaznici dolaze iz 32 grada Bosne i Hercegovine, od Brčkog, Bosanske Krupe, Tuzle, Sarajeva, Nevesinja, Mostara i mnogih drugih. Program je okupio različite profile i zanimanja polaznika, gdje najstariji polaznik ima 47 godina, a najmlađi 18. Svaki od njih svakodnevnim radom na zadacima, želi sebi obezbijediti mjesto za narednih 9 mjeseci u najpotpunijem IT edukacijskom programu u regiji. Po završetku vrijednog rada, polaznike čeka mogućnost razgovora sa najuspješnijim IT kompanijama i mogućnost zaposlenja.

– Ovo je program koji omogućava, uz mnogo uloženog vremena i truda, kvalitetnu IT karijeru po završetku. Kreirali smo program koji je refleksija potreba IT kompanija, kako bismo omogućili apsolutnim početnicima full stack vještine koje IT kompanije traže. Na dobrom smo putu, polaznici vrijedno rade i uskoro ih čeka ulazak u Paragon kroz koji ćemo im ponuditi konkretna znanja za njihovu buduću IT budućnost, naveli su mentori programa.

Ovaj savremeni online program napravljen je od strane veoma iskusnih programera. U njegov razvoj je uloženo preko 6000 sati, a početniku je, uz pratnju stručnih mentora, potrebno 9 mjeseci da ga kompletira i postane full stack web programer.

Polaznici već 3 sedmice aktivno rade na savladavanju IT osnova kako bi mogli pristupiti kompleksnim zadacima u Paragonu. Tokom Arene, imaju priliku prisustvovati radionicama iz oblasti UX/UI dizajna, DevOps, Projekt menadžmenta i Quality Assurance. Stručnjaci iz firme Mistral im na ovaj način približavaju razne aspekte posla u softverskoj industriji.

Do sada su neki polaznici i odustali, a oni s najviše talenta, motivacije i želje za promjenom dio su zajednice koja ide prema Paragonu.

Tarik, jedan od polaznika Arene ističe da je ovo za njega jedno jako uzbudljivo i zanimljivo putovanje, s obzirom da se po prvi put susreće sa IT gradivom:

– Prvi put sam počeo da spavam veoma kratko po 4-5 sati, ustajući sa željom za novim zadatkom. Naučio sam mnogo, svaki dan kad ustanem mi je sve jasnije ono što sam radio prethodni dan i spreman sam ispuniti nove zadatke. Radujući se novom znanju, respektirajući sve više i više ljude koji se bave programiranjem. Pored toga, fokus i taj neki trans u koji upadnem kad sam za kodom mi odlično dođe da sam u svom svijetu, barem na kratko. Najljepši osjećaj kad nema greške i kad mi kod potvrdi moj rad i trud. Za rezultate se ne sekiram jer su izgleda sitnice te koje donose odlične rezultate.

Edelhida, polaznica Arene također ne krije svoje uzbuđenje učešćem:

– Potpuno neočekivano! Malo frustracije, malo uzbuđenja, malo straha, malo optimizma – a najviše ponosa na samu sebe jer sam sa 6mjesečnom bebom izgurala prvu sedmicu sa prosjekom 86%!

Paragon full stack zvanično kreće 19. aprila kada će do 100 najboljih polaznika Arene imati priliku da od apsolutnog IT početnika izgrade zavidan portfolio projekata i osiguraju sebi uspješnu karijeru full stack developera.