Budimo dobar primjer svojoj djeci: Više se krećimo, manje sjedimo

Nedavnom australskom studijom utvrđeno je da u poređenju s onima koji sjede četiri sata ili manje na dan, oni koji sjede osam do 11 sati imaju 15 posto veći rizik po zdravlje, a oni koji sjede više od 11 sati čak 40 posto veći rizik, i to bez obzira na godine, spol i indeks tjelesne mase


ljcor / Pixabay

Odrasli trebaju početi razmišljati drugačije o fizičkoj aktivnosti te se trebaju više kretati. Previše sjedenja može biti vrlo opasno pa i kobno za njihovo zdravlje, ističe se u članku o nužnosti promjene sjedilačkog načina života, objavljenom u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal.

Mogućnost pristupa zabavnim sadržajima i društvenom kontaktu uz pomoć daljinskog upravljača ili tipkovnice s kauča u vlastitom domu, zatim sve češće i dulje sjedenje na poslu te dugo putovanje do radnog mjesta u automobilu, drastično su utjecali na povećanje sati koje provodimo sjedeći, prenosi mamatataja.hr.

Previše sjedenja povezano je s lošim zdravljem i preranom smrću, čak i za one koji su uključeni u neku fizičku aktivnost. Nedavnom australskom studijom utvrđeno je da u usporedbi s onima koji sjede četiri sata ili manje na dan, oni koji sjede osam do 11 sati imaju 15 posto veći rizik od prerane smrti, a oni koji sjede više od 11 sati čak 40 posto veći rizik, i to bez obzira na godine, spol i indeks tjelesne mase, piše dr. Kristen Patrick.

Za preoblikovanje radnog mjesta na način da što manje vremena provedemo sjedeći te osmišljavanje načina kako do posla uz kraću vožnju, a više hodanja, trebat će malo kreativnosti, rekla je dr. Patrick te zaključila da su – noge stvorene za hodanje.

Dodajmo da promjenom navike sjedenja ne činimo dobro samo sebi samima, već pružamo dobar primjer svojoj djeci.

(Školski.ba)