Budimo dobar primjer svojoj djeci: Više se krećimo, manje sjedimo

Nedavnom australskom studijom utvrđeno je da u poređenju s onima koji sjede četiri sata ili manje na dan, oni koji sjede osam do 11 sati imaju 15 posto veći rizik po zdravlje, a oni koji sjede više od 11 sati čak 40 posto veći rizik, i to bez obzira na godine, spol i indeks tjelesne mase


ljcor / Pixabay

Odrasli trebaju početi razmišljati drugačije o fizičkoj aktivnosti te se trebaju više kretati. Previše sjedenja može biti vrlo opasno pa i kobno za njihovo zdravlje, ističe se u članku o nužnosti promjene sjedilačkog načina života, objavljenom u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal.

Mogućnost pristupa zabavnim sadržajima i društvenom kontaktu uz pomoć daljinskog upravljača ili tipkovnice s kauča u vlastitom domu, zatim sve češće i dulje sjedenje na poslu te dugo putovanje do radnog mjesta u automobilu, drastično su utjecali na povećanje sati koje provodimo sjedeći, prenosi mamatataja.hr.

Previše sjedenja povezano je s lošim zdravljem i preranom smrću, čak i za one koji su uključeni u neku fizičku aktivnost. Nedavnom australskom studijom utvrđeno je da u usporedbi s onima koji sjede četiri sata ili manje na dan, oni koji sjede osam do 11 sati imaju 15 posto veći rizik od prerane smrti, a oni koji sjede više od 11 sati čak 40 posto veći rizik, i to bez obzira na godine, spol i indeks tjelesne mase, piše dr. Kristen Patrick.

Za preoblikovanje radnog mjesta na način da što manje vremena provedemo sjedeći te osmišljavanje načina kako do posla uz kraću vožnju, a više hodanja, trebat će malo kreativnosti, rekla je dr. Patrick te zaključila da su – noge stvorene za hodanje.

Dodajmo da promjenom navike sjedenja ne činimo dobro samo sebi samima, već pružamo dobar primjer svojoj djeci.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.