Bliži se početak školske godine: Koje su sarajevske općine osigurale besplatne udžbenike

Početak školske godine od roditelja đaka traži značajna finansijska sredstva za kupovinu udžbenika i druge opreme neophodne za uspješno pohađanje nastave. U nekim sarajevskim općinama dio ekonomskog pritiska će olakšati poklanjanje udžbenika.


Schoolboy writing in exercise book in class
Schoolboy writing in exercise book in class

Iz općine Centar Sarajevo kazali su da izdvajaju sredstva za kupovinu ruksaka, udžbenika i školskog pribora za učenike prvih razreda 12 osnovnih škola i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, sa područja ove općine.

Također, općina Centar izdvaja finansijska sredstva za kupovinu školske opreme za sve učenike iz romske zajednice bez obzira na to koji razred pohađaju.

– Općina sufinansira i troškove prijevoza djece predškolskog uzrasta, učenika sa teškoćama u razvoju i njihovih pratilaca, koji su stanovnici Općine Centar Sarajevo, te vanlinijski prijevoz za redovne učenike tri osnovne škole, a koji stanuju na udaljenosti većoj od dva kilometra od škole koju pohađaju i gdje nemaju uspostavljene redovne linije javnog linijskog prijevoza, naveli su iz općine Centar.

Iz općine Novo Sarajevo za Klix.ba su rekli kako se iz budžeta općine vrši osiguravanje udžbenika i pribora za učenike prvih razreda, ali da do početka školske godine očekuju i dodatnu podršku za učenike.

Općina Novi Grad je osigurala sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u ovoj općini. Također općina je osigurala i sredstva za nabavku ruksaka za sve prvačiće.

Općina Ilidža je osnovnoškolce podržala tako što će osigurati udžbenike za sve učenike od prvog do četvrtog razreda u osnovnim školama koje su u javnom vlasništvu. Projektom nisu obuhvaćeni učenici koji pohađaju privatne osnovne škole na području ove općine.

Iz općine Stari Grad su poručili da je obaveza Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sve što se tiče obrazovanja učenika osnovnih škola, pa samim tim i nabavka udžbenika i školske opreme za učenike.

– Ipak, moramo istaći ogromna ulaganja u prethodnih 13 godina koje je Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila za obnovu i rekonstrukciju školskih objekata s ciljem ostvarivanja što boljih uslova za rad i boravak učenika i nastavnog osoblja, a što je mnogo značajnije i finansijski zahtjevnije od poklanjanja udžbenika, kazali su iz Starog Grada.

Također, ističu da daleko značajnijim od podjele udžbenika smatraju stipendiranje učenika i studenata, te da ova općina prosječno godišnje ima oko 300 stipendista za koje izdvaja 300.000 KM. Osim toga u suradnji sa Ministarstvom saobraćaja osiguravaju i besplatan školski prijevoz.

Vlada Kantona Sarajevo je osigurala četiri miliona KM za nabavku 20.000 kompleta udžbenika za sve učenike od petog do devetog razreda u osnovnim školama u kantonu Sarajevo.

Prema tome u općinama Ilidža i Novi Grad besplatne udžbenike će dobiti učenici svih razreda u osnovnim školama, dok će prema do sada dostupnim informacijama u općinama Centar i Novo Sarajevo roditelji učenika koji upisuju drugi, treći ili četvrti razredi sami morati kupovati udžbenike. U općini Stari Grad učenici od prvog do četvrtog razreda neće dobiti besplatne udžbenike.