Bill Gates: 11 stvari koje niste i nećete naučiti u školi

Da bi čovjek bio uspješan potreban je veliki rad na sebi, prvenstveno kroz obrazovanje, ali i snalažljivost i sposobnost da stečeno znanje primjeni u životu. U školi nas ne uče kako se pripremiti za realan svijet u kome vladaju konkurencija, izazovi, neuspjesi, zavist itd.


 1. Život nije fer, navikni se na to.
 2. Svijet nije briga za tvoje samopoštovanje. Svijet prihvata ako postigneš nešto prije nego se počneš osjećati dobro u svojoj koži.
 3. Nećeš zarađivati $60,000 godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.
 4. Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.
 5. Pečenje hamburgera nije ti ispod časti. Tvoji preci imali su drugu riječ za pečenje hamburgera – zvali su to prilikom.
 6. Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.
 7. Prije tvog rođenja, tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš kako si cool. Stoga prije nego spasiš šume od parazita, pokušaj složiti ormar u svojoj vlastitoj sobi.
 8. Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocijene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor, ali to nema nikakve sličnosti sa stvarnim životom.
 9. Život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenika je zainteresovano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.
 10. Televizija nije pravi život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafić i otići na posao.
 11. Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da ćeš nekada u životu raditi za jednog.

(STUDOMAT.ba)