Bihać: Sportski događaj za djecu izbjeglice i tražitelje azila

Sportski događaj koji je okupio djecu izbjeglice i tražitelje azila koji borave u Prihvatnom centru Borići i djecu iz lokalnih zajednica.


Foto: RTV USK
Foto: RTV USK

Ove godine, povodom Svjetskog dana izbjeglica, predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini i Grad Bihać, uz podršku partnerske organizacije – Save the Children.

Prisutnima su se na igralištu STENS obratili Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika i Vahidin Ogrešević, voditelj terenskog ureda UNHCR-a u Bihaću, piše RTV USK.

Na današnji dan kad se obilježava Svjetski dan izbjeglica možemo reći da je Gra Bihać pružio utoćište mnogim izbjeglicama, a naročito najranjivijoj kategoriji , ženana i djeci i zato smo sretni što danas se djeca druže kroz sportska takmičenja, naglasio je savjetnik Stambolija.

Kako je istaknuto, organizacijom ovog inkluzivnog turnira na kojem su sudjelovala djeca iz lokalnih i raseljenih zajednica, stavljen je poseban naglasak na sport. Jer sport okuplja ljude.

Djeci koji su bila prisiljeni napustiti dom, bavljenje sportom sa školskim drugovima može pomoći da steknu samopouzdanje, stvore nova prijateljstva i osjećaju se sigurno i dobrodošlo, istakli su današnji učesnici.