Počeo upis u BiH: Veliki interes za medicinske škole, najmanji za zanate

U ovoj školskoj 2021/2022. godini u pojedinim područjima, nadležni su odlučili "nagraditi" učenike koji odaberu deficitarna zanimanja. Najveći interes vlada za škole medicinske grupacije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Upis u srednje škole na području  bh. entiteta Republike Srpske počeo je jučer (14. juni), dok je u pojednim kantonima bh. entiteta Federacije BiH počeo 7. i 11. juna.

Kada je riječ o RS-u, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a kazali su da je planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2021/2022. godinu predviđeno 10.953 mjesta.

Prema pisanju Nezavisnih novina, srednjoškolci u RS-u su najveće zanimanje pokazali za medicinsku, ali i tehničku školu, piše N1.

Osim njih, postoje i oni učenici koji tradicionalno biraju gimnaziju jer vjeruju da im je ona odličan izbor za dalje školovanje.

U KS proširen plan za upis učenika

Na području Federacije BiH je od 11. juna počeo upis u srednje škole, a kako je za N1 navela Naida Hota – Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS, prvi upisni rok počeo je 11. juna i trajat će do 18. juna, a učenici imaju mogućnost odabrati tri škole kao svoj favorizovani izbor.

Sistem ih raspoređuje u skladu sa njihovim i bodovima drugih učenika. Kao i prethodnih godina postoji nekoliko škola u kojima je popunjenost zaista na početku već velika i gdje je konkurencija jaka. Riječ je o nekoliko sarajevskih gimnazija, zatim, škole medicinske grupacije, međutim, optimistični smo jer vidimo da se distribucija dešava i u potpuno drugim školama. Mislim da je ovo sistem koji funkcioniše već godinama i da neće biti problema. Još je rano govoriti o tome koliko je učenika upisalo koju školu, a osim toga oni nikad nisu konačni dok se upis ne privede kraju, istakla je Hota – Muminović.

Plan upisa u Kantonu Sarajevo je mnogo šire postavljen i on je napravljen na bazi 4.020 učenika.

Mnogo manje učenika završava deveti razred osnovne škole. Očekujemo da će doći i određeni broj učenika van KS tako da će svako pronaći svoje mjesto. Želimo naglasiti da i ove godine dajemo stipendije za deficitarna zanimanja, ali i za treći razred kada će se obavljati i praksa u pojedinim školama. Ova vlada će nastojati da stipendira sve tri godine školovanja učenike koji odaberu zanate. Stipendije će biti tu i za učenike koji osvajaju odlične rezultate na takmičenjima, dodala je.

U Tuzlanskom kantonu završen prvi krug upisa

U Tuzlanskom kantonu je završen prvi rok upisa u srednje škole koji je trajao od 7. juna do 11. juna, a ove godine planom upisa je predviđeno 5.200 učenika.

U ponedjeljak je započeo drugi upisni rok i trajat će do 25. augusta. Veoma mala zainteresovanost je za gimnaziju i deficitarna zanimanja bez obzira na to što smo na Vladi donijeli listu deficitarnih zanimanja za koja ćemo sa izdvojenih 100.000 KM stipendirati učenike ove godine koji upišu prvi razred jedne od tih škola. I dalje je veliko interesovanje isključivo za upis u medicinsku školu, naglasio je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Shodno tome, vlada Tuzlanskog kantona ove godine će stipendirati učenike koji se opredijele za školovanje za električare, stolare-tapetare, bravare, zidare-fasadere-izolatere, keramičare-teracere, krojače, konobare, plinske i vodoinstalatere te rukovaoce rudarske mehanizacije površinskih kopova.

Svaki učenik koji upiše prvi razred bilo koje škole sa ove liste će imati mjesečno 100 KM stipendije. Srednje škole koje su predložile ovaj Plan upisa, kakav je usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, su nešto ambicioznije. Računale su i na određeni broj djece koja će se upisati sa područja Brčko distrikta, ali i sa područja Republike Srpske iz dijelova kao što su Zvornik, Doboj. Međutim, nažalost svake godine je sve manji broj učenika koji upisuju srednje škole, naglasio je Baraković.

U ZDK upis u 30 srednjih škola

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, naveo je da upis u srednje škole na ovom području počinje tek naredne sedmice.

Prvi upisni rok je 23. juna pa ćemo tek nakon toga imati više detalja kada je riječ o opredjeljenju učenika. Mi nemamo mogućnost stipendiranja učenika koji odaberu deficitarna zanimanja, ali škole imaju dogovore s određenim kompanijama koje stipendiraju zanatska zanimanja, dodao je Hadžović.

I Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona objavilo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola. U 30 srednjih škola predviđen je upis 3.470 učenika u 161 odjeljenje.

Konkurs za gimnazije, tehničke i srodne škole, srednje umjetničke i srednje vjerske škole otvoren je od 14. do 22. juna, dok će za srednje stručne škole trajati od 14. do 25. juna.

U tri kakanjske srednje škole planiran je upis 374 učenika u 22 odjeljenja. Gimnazija “Muhsin Rizvić” upisuje četiri odjeljenja i 88 učenika.

Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” upisuje pet odjeljenja i u svakom po 22 učenika, sljedećih zanimanja: ekonomski tehničar, bankarski tehničar, elektrotehničar energetike, mašinski tehničar i tehničar drumskog saobraćaja.

Mješovita srednja škola Kakanj upisuje šest odjeljenja po 22 učenika i to: poslovno-pravni tehničar, vozač motornih vozila, zavarivač, bravar, elektroenergetičar i frizer. Preostala odjeljena u ovoj školi biće formirana sa po 11 učenika sljedećih zanimanja: rudarski tehničar, građevinski tehničar, prodavač i kuhar.