BiH: Učenici odbili ući u hladne učionice

Učenici kažu kako je u takvim uslovima nemoguće izvoditi nastavu.


Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Zbog hladnih učionica učenici Mješovite srednje škole i Gimnazije u Sanskom Mostu odbili su danas da prisustvuju nastavi, te su okupljanjem ispred objekta u kojoj su smještene ove dvije ustanove izrazili svoje nezadovoljstvo.

Učenici kažu kako je u takvim uslovima nemoguće izvoditi nastavu, te da se ovakva situacija ponavlja svake godine. Rukovodstvo pomenutih škola je zbog toga donijelo odluku o tome da se danas ne odvija nastava.

Prema riječima Nijaza Halilovića, direktora Mješovite srednje škole, problem je što su prije nekoliko mjeseci pokrenuli aktivnosti oko izgradnje novog sistema za grijanje, koji međutim još nije završen.

 – Nažalost, firma koja treba da ugradi novu peć na pelet, zbog prezauzetosti, nije mogla to da uradi na vrijeme, prije početka školske godine. Dobili smo obećanja da će sve biti gotovo do kraja naredne sedmice, pa bih zamolio učenike i roditelje da se malo strpe, kazao je Halilović, pišu Nezavisne.com.

Prema njegovim riječima, bili su prisiljeni na izgradnju vlastitog grijnog sistema, zbog stalnih nesporazuma s gradskom dvoranom, s kojom su ranije imali zajedničko grijanje.

Halilović je rekao kako će se, do normalizacije cjelokupne situacije, nastavni časovi biti skraćeni za petnaest minuta.