BiH: Kazne za objave na društvenim mrežama, ali i za nedolazak na roditeljski sastanak

Praksa je pokazala da roditelji problematičnih učenika obično ne prisustvuju roditeljskim sastancima niti se odazivaju na poziv škole.


Foto: Školski.ba / Freepik

Nakon slučaja u Lukavcu, kad je maloljetni učenik iz vatrenog oružja pucao u nastavnika, otvoreno je pitanje o sigurnosti učenika i nastavnog osoblja.

Ovaj slučaj pokazao je manjkavost sustava, ne samo u ovom gradu nego u cijeloj BiH. Kako vratiti vjeru u ovu instituciju i osjećaj sigurnosti u školi?

Nakon ovog slučaja poduzete su brojne mjere, a sve one koje su donesene ili koje će tek biti donesene moraju ispuniti svoju svrhu, a to je osigurati sigurnost svih učenika, kao i prosvjetnih djelatnika. Ipak, najdalje se otišlo u Tuzlanskom kantonu, upravo u onoj u kojoj se dogodio ovaj nemili slučaj.

Definirane mjere

U cilju prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja stanja sigurnosti u školama u TK, među ostalim, izrađen je pravilnik o kućnom redu u školama te dokument koji se odnosi na saradnju roditelja učenika sa školom. Ministarstvo obrazovanja i znanosti TK predstavilo je nekoliko propisa iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, među kojima su pravilnik o kućnom redu u osnovnoj i srednjoj školi, kao i pravilnik o saradnji roditelja učenika sa školom, piše Jabuka.tv.

Pravilnici su doneseni u cilju prepoznavanja i sprječavanja neprihvatljivog ponašanja kod učenika. U okviru pravilnika definirana su prava i obaveze roditelja, ali su definirane i novčane kazne za roditelje, u skladu sa zakonskim propisima, za nesaradnju sa školom, što se, objašnjeno je, ne odnosi na situacije neprihvatljivog ponašanja kod djece. Još jedan od pravilnika je i onaj o stegovnoj odgovornosti. Oba pravilnika odnose se na osnovne i srednje škole.

Kako je kazao šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove u Ministarstvu obrazovanja TK Elmir Tukić, pravilnikom je, među ostalim, definirano neprihvatljivo ponašanje učenika te provođenje odgovarajućih postupaka u skladu s pravilnikom o stegovnoj odgovornosti za učenike. Neprimjereno odijevanje, ometanje obrazovno-odgojnog rada, oštećenje školske imovine – samo su neke od mjera koje su definirane novim pravilnicima.

Osim ovih, uvedene su i novine. Nošenje mobitela nije zabranjeno, ali će njihovo korištenje biti kontrolirano, a moguće su sankcije čak i za zloupotrebu mobitela nakon nastave.

 – Zloupotreba mobitela izvan nastave, kao što je snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimki i fotografija s nasilnim sadržajem, dijeljenje raznih sadržaja na društvenim mrežama s namjerom izrugivanja drugog učenika ili nastavnika, smatra se neprihvatljivim ponašanjem učenika i protiv ovakvih djela provodit će se stegovni postupak, dodao je Tukić.

 – Praksa je pokazala da roditelji problematičnih učenika obično ne prisustvuju roditeljskim sastancima niti se odazivaju na poziv škole, a nerijetko ne odgovaraju čak ni na telefonske pozive razrednika. Novi pravilnik to bi trebao promijeniti. Sve ovo prati zakonske odredbe, gdje je uvedena mogućnost da roditelji budu novčano kažnjeni ako ne budu sarađivali sa školom, naglasio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i znanosti TŽ-a, prenosi Večernji list.

Sankcije za nastavnike

Omalovažavanje nastavnika i drugih zaposlenika škole, u skladu s novim pravilnikom, također se smatra neprihvatljivim ponašanjem u školi, kao i psovanje, posjedovanje ili upotreba alkohola, narkotičkih sredstava i psihoaktivnih supstancija u školskom dvorištu.

Osim učenika i njihovih roditelja, sankcije su predviđene i za zaposlenike škola koji naprave propuste u svom radu.

 – Sankcije su namijenjene za više osoba u cijelom lancu, a za propuste one su predviđene, među ostalim, i za nastavnike te ravnatelje škola. S novim pravilnikom imat ćemo i tim za prevenciju nasilja jer nam se znalo dogoditi da Ministarstvo kontaktiraju roditelji koji tvrde da se u školi dogodilo nasilje, ali da ga netko zataškava, objasnio je Omerović.

Predviđene su i odgovarajuće kaznene odredbe te novčani iznos od 500 do 1.500 KM sankcija za roditelje koji ne postupaju u skladu s propisanim obavezama.