Bebe i muzika: Kada je pravo vrijeme za njihov prvi susret

Smije li se bebi puštati muzika i koja vrsta?


Foto: Envato
Foto: Envato

Muzika je hrana za dušu. Kada beba dođe na svijet, mnogi se roditelji pitaju smiju li joj odmah puštati muziku i koju.

Stručnjaci na to pitanje imaju vrlo jednostavan odgovor: bebe su spremne za lijepe note vrlo brzo nakon rođenja, pa čak i kad ih mama još nosi u trbuhu.

Velik broj istraživanja pokazao je da se muzički talent razvija od rođenja, pa do 9. godine (ili najkasnije do 11. godine). Nakon te dobi, prostor za razvoj određenih muzičkih vještina naglo se sužuje i ubrzano nestaje.

Prirodni proces

To ima smisla. Čini se da su naši mozgovi “umreženi” za učenje i procesuiranje obrazaca koje čujemo. To se najbolje vidi kod malene djece koje uče govor. Oni čuju određene govorne obrasce i intonacije u svom materinjem jeziku, a njihov mozak ih prerađuje i slaže u smislene grupe. Učenje govora čini se prirodnim procesom, a djeca ga uče s lakoćom i nekako “sami po sebi” svladavaju.

U ranoj dobi dijete ima sposobnost učenja više jezika (s jednakom lakoćom), dok odrasle osobe mogu naučiti strani jezik, ali ne na tako “prirodan” način i čisto (bez naglaska).

Isto vrijedi i za muziku. Na najnižem nivou, muzika je sastavljena od iznenađujući malog vokabulara ritmova i periodičnih obrazaca. Ti osnovni obrasci razlikuju se od kulture do kulture (zbog čega, na primjer, japanska muzika zvuči drugačije od meksičke), ali osnovni princip muzike koja je sastavljena od niza jednostavnih oblika, je isti.

Foto: Envato
Foto: Envato

Ti obrasci ili oblici mogu se smatrati osnovnim jedinicama muzike, baš kao što su riječi osnovne jedinice nekog govora. Zasebne note su kao slova – one dobivaju značenje tek kad ih kombiniramo u određene oblike.

Dijete uči muzičke obrasce kada je izloženo muzici u najintenzivnijoj razvojnoj dobi. Ti obrasci se, baš kao i kod govora, sažimlju i procesuiraju u njihovim glavicama, te postaju njihov prirodni muzički jezik. Slušanje muzike u ranoj dobi, već kod beba, ima za cilj povezati dijete s muzikom na način koji će mu pomoći da se fokusira i uči osnovne oblike od kojih je muzika sastavljena.

Uronjena u melodiju

Slušanje i procesuiranje muzike u ranoj je dobi obično popraćeno i pjevanjem i plesanjem. Kao i kod govora, muzika se najbolje uči kada je cijela okolina uronjena u melodiju, kada su sva osjetila posvećena uživanju u muzici.

Veći gradovi imaju specijalizirane satove upoznavanja beba s muzikom (koncerti za bebe, Music Together i slično), no nema ništa loše u tome da bebe svakodnevno slušaju lijepu muziku. Tempo pružanja iskustva slušanja muzike odredit će sami roditelji. Oni koji su muzičari, mogu svirati svojoj bebi, a oni mame i tate koji nisu, mogu učiniti sljedeće:

  • Pjevajte svojoj bebi. Najjednostavnije pjesmice i brojalice održale su se generacijama upravo zato što sadrže najjednostavnije muzičke obrasce i služe kao edukativno sredstvo.
  • Kada slušate muziku, plešite i radite pokrete ispred svoje bebe. Cilj je zadržati bebin fokus na muzici.
  • Uzmite dijete u naručje i lagano plešite i ljuljajte se s njome.
  • Kad slušate muziku, lagano plješćite ili tiho udarajte u ritmu. Isto tako, plešite s bebom u ritmu muzike.
  • Pripremite pjesmice i muziku koja je nježna i jednostavna i puštajte je što češće u svom domu. Dovoljno je napraviti jednu kompilaciju od 10 pjesmica koju stalno iznova puštajte. Faktor ponavljanja pomoći će bebi da lakše razumije muziku i njene obrasce.

Temeljna muzikalnost

Učenje muzike koji na ovaj način gradite u svome djetetu trajat će do kraja života. Ukoliko kasnije u životu (bilo sa 7 ili 57 godina) on ili ona odluče naučiti svirati neki instrument ili se baviti pjevanjem, vaše će dijete već imati u sebi izgrađenu temeljnu muzikalnost, koja je zapisana u njegovom ili njenom mozgu, prenosi Avaz.

Čak i ako ne odabere muzičku karijeru, vaše će dijete u sebi imati izraženo poštovanje prema muzici do kraja života. Ova osnovna aktivna i pasivna muzička iskustva u vrlo ranoj dobi nisu samo od koristi budućim muzičarima. Ona vode do boljeg kvaliteta života kasnije, jer ljubav prema muzici je dobar put da nam duša kroz život prima hranu i da kroz muziku osjetimo neka nova ushićenja i ispitamo nove duhovne prostore.

Upoznajte svoju bebu s muzikom što ranije, ali na način koji je primjeren njenoj dobi i s ciljevima koji su primjereni dobi bebe.