Balkanski sindrom žrtvovanja: Da bi mom djetetu bilo dobro, meni mora biti loše

Uspješan roditelj je svjestan da djeca najbolje uče imitacijom.


Foto: Envato
Foto: Envato

Savršen roditelj ne postoji, a djeci savršenstvo nije ni potrebno. Dovoljno je da pored sebe imaju majku i oca koji se ne boje da prihvate odgovornost za svoje greške i koji su voljni da uče i rade na sebi.

Tako i djeca usvajaju model ponašanja koji dopušta da griješimo i da to nije strašno, dokle god iz tih grešaka učimo i rastemo kao ličnosti. Roditelji koji imaju pozitivnu sliku o sebi i imaju samopouzdanja, takav utisak ostavljaju i na svoju djecu, pa uz takve roditelje i sama djeca uče da razviju pozitivnu sliku o sebi.

Iako ne postoji univerzalni recept koji će stopostotno rezultirati djetetovim zdravim i pravilnim odgojem, postoje određeni momenti u roditeljskom ponašanju koje povećavaju uspješnost roditeljstva i poboljšavaju odnos između djece i roditelja. Prije svega, uslov je fizičko i psihičko zdravlje. To ne znači da su roditelji koji imaju neke zdravstvene tegobe osuđeni na neuspjeh, već da će morati da ulože puno više truda da uspješnije obave roditeljske zadatke od onih koji nemaju nikakve zdravstvene probleme.

Uspješni roditelji su oni roditelji koji pronalaze djelotvorne strategije za suočavanje sa stresom roditeljstva pronalazeći vrijeme i energiju za kvalitetno bavljenje djecom. Pred njih postavljaju očekivanja u skladu sa dječijim uzrastom i kapacitetima, podržavaju i razumiju svoju djecu. Preterani perfekcionizam često vodi u neurotičnost, tako i nastojanje da sve u vašem odnosu sa djetetom bude savršeno može dovesti do toga da propustite mnoge trenutke opuštenog uživanja sa sopstvenim djetetom.

Emocionalno zreli roditelji znaju da će morati često da stave djetetovo dobro ispred svoga i u pravilu, nemaju problem s tim. Ono što je bitno razgraničiti jeste sljedeće: Ako je mom djetetu dobro, mora biti dobro i meni. Ili, ako će mom djetetu biti dobro, meni mora biti loše, sindrom žrtvovanja za vlastitu djecu tipičan za Balkan. No, ništa od toga ne garantuje uspješnost roditeljstva. Istina je da je uspješan roditelj zrela osoba koja je odgovorna i stalno pronalazi načine da adekvatno odgovori na djetetove potrebe, fizičke i emocionalne.

Uspješan roditelj neće imati velikih problema da prilagodi dnevnu rutinu detetovim potrebama

Niti će osjećati da je potpuno omanuo ukoliko nešto ne uspije da uradi, a nije od krucijalne važnosti. Ukoliko je djetetu potreban, posvetiće mu se radije nego slijepom obavljanju svega što je zamišljeno da se mora obaviti baš tog dana. Naravno, ovdje ne govorimo o totalnom zapostavljanju dnevnih obaveza, nego o osjećaju za postavljanje prioriteta, od dana do dana. U svom terapijskom radu se konstantno susrećem sa iscrpljenim roditeljima koji smatraju da je samo umoran, hronično iscrpljen roditelj dobar roditelj.

Uspješan roditelj je uspješan baš zbog toga što se neće libiti da ostvari neke svoje potrebe

I ne osjećati krivicu zbog toga. Djeca su zahtevna, radoznala i traže našu nepodijeljenu pažnju. S obzirom na posao, bolesti i obaveze koji su svakodnevica, često nismo u stanju da djeci posvetimo onoliko pažnje koliko im je potrebno. Uspješan roditelj daje od sebe onoliko koliko u tom trenutku može, strpljivo i mirno, objašnjavajući djetetu zašto mu se u momentu ne može više posvetiti.

Uspješan roditelj je svjestan da djeca najbolje uče imitacijom

Odnosno, ugledanjem na svoje roditelje. Ne možemo djetetu braniti slatkiše i pričati kako je to loše, pa se onda svakodnevno sladiti čokoladama. Djeca više vjeruju onome što vi radite, nego onome što pričate. Razgovor nije manje bitan, naravno, ali je ključno da je u skladu sa vašim postupcima, jer u suprotnom se djetetu šalju dvoznačne, zbunjujuće poruke o tome šta je pogrešno, a šta ispravno.

Uspješan roditelj je srećan što je roditelj

Uspješan roditelj ne mora biti oduševljen problemima i svim preprekama kojima na tom putu nailazi, ali je roditeljstvo njegova svjesna odluka i motivisan je da pruži svome djetetu što više svog vremena i truda. Svjesno bira da stavi svoje dijete kao prioritet.

Cilj ovog teksta nije da se oni roditelji koji ne ispunjavaju sve stavke osećaju kao da su na pogrešnom putu. Cilj je podstaknuti svakog roditelja na rad na sebi, svojim strahovima i projekcijama, kako bismo odgajali psihički i fizički zdravo potomstvo, piše Zelenaucionica.com.