Ambasadorica Mlinarević dočekala učenike iz BiH: Ovo je jedan od najljepših trenutaka otkako sam u Pragu

"Većina ih je iz malih mjesta. Štoviše, iz sela pokraj malih mjesta. Pa ipak, nisam srela inspirativnije i talentiranije djece," izjavila je Martina Mlinarević.


Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu je prije nekoliko mjeseci raspisala konkurs za literarni rad na temu “Zašto trebate posjetiti Bosnu i Hercegovinu”.

Pravo učešća u konkursu imali su učenici srednjih škola Bosne i Hercegovine, a nakon više od 500 prijavljenih radova, osoblje Ambasade na čelu sa ambasadoricom Martinom Mlinarević izabralo je najbolje.

Nagrada koju su Matea Zorić, Sumeja Buljugija, Milica Borovčanin, Džan Haračić, Benjamin Šačić, Kanita Arnautović i Mihaela Jerkić dobili je putovanje u Prag, koje je za talentovanu bosanskohercegovačku omladinu organizovala Ambasada, piše Mojabih.oslobodjenje.ba.

Dolazak divnih učenika iz BiH ambasadorica Martina Mlinarević je okarakterisala “jednim od najljepših trenutaka otkako je ambasadorica u ovoj zemlji”.

Učenici iz BiH u Pragu
Učenici iz BiH u Pragu

– Gledati ih kako gledaju ovaj grad. Slušati ih kako pričaju o svim knjigama koje su pročitali. Jedna od njih ima malog brata kojeg je morala čuvati i tako ga je upisala u biblioteku kad mu je bilo 3,5 godine, da bi ona mogla biti u biblioteci, a darujući i njemu svijet. Druga uči keltski, treći je ljubitelj biografija velikih vojskovođa. Citiraju sjajne filmove. Većina ih je iz malih mjesta. Štoviše, iz sela pokraj malih mjesta. Pa ipak, nisam srela inspirativnije i talentiranije djece. A ovakve su im cipele. I glava puna snova, napisala je na svom Twitter nalogu ambasadorica Mlinarević.

Osim gore navedenih, i radovi drugih učenika oduševili su žiri i našli se u finalu. Ambasadorica BiH u Pragu Martina Mlinarević odlučila je raditi na tome da i drugu grupu dovede u Prag u zimskom periodu, a o tome ćete biti naknadno informisani.