Ako želite da budete dobar tata, morate ustati sa kauča: Pismo jednog oca koje je raznježilo svijet

Jedan tata je u pismu poručio: "Ako želite da budete dobar tata, morate ustati sa kauča", a evo zašto!


Foto: Envato
Foto: Envato

Očinstvo je prekrasno iskustvo. Ali što znači biti dobar tata? Zanimljivo viđenje očinske uloge za portal Scary Mommy opisao je novinar Klint Edvards, prenosi Yumama.

“Bio sam na više tribina na kojima su voditelji pitali poznate očeve šta znači biti dobar tata. Najčešći odgovor glasio je: Dobar tata znači biti prisutan. Na tu tvrdnju bi svi očevi s odobravanjem klimali glavom, kao da svi tačno znaju što to znači.

Ali, znate šta? Mislim da niko od prisutnih, čak ni ti slavni očevi, nemaju pojma šta to tačno znači. Objasniću. Biti prisutan zvuči vrlo pasivno, zar ne? Zvuči kao da je uloga oca samo da sjedi i gleda televiziju, dok majka radi sve drugo. Prisutni ste jer je vaše tijelo u istoj sobi u kojoj se nalaze i vaša djeca. Međutim, moram vas razočarati – pasivno prisustvo nije ono kako bi pravo očinstvo trebalo da izgleda.

Ako ste se vratili sa posla, pitali šta je za večeru i sjeli pred televizor, ne znači da ste prisutni. Kad se skrivate u kupatilu i brbljate na mobilni, umjesto da pomognete svojoj iscrpljenoj supruzi, ne znači da ste prisutni. Ako sjedite pored svog djeteta dok se ono igra, i u isto vrijeme odgovarate na mejlove ili telefonirate, ne znači da ste prisutni.

O svemu ovome mogu da govorim jer sam u 13 godina očinstva za sve navedeno bio kriv.

Pa, kako zapravo izgleda biti prisutan? Biti prisutan znači biti aktivan. Jer, biti prisutan je akcija. Biti prisutan znači angažovati se oko djece i biti im primjer. Biti prisutan znači pomoći djeci da se okupaju prije spavanja, a potom ih smjestiti u krevet i pročitati im tri priče, i to baš onda kad im želite pročitati samo jednu. Biti prisutan znači da morate biti dosljedni i ako, na primjer, u školski planer svog djeteta napišete “čitati sa djetetom 20 minuta”, to morate i učiniti. Biti prisutan znači da treba da primijetite da je vaša supruga na rubu od silnih obaveza i da kažete svom desetogodišnjaku: ‘Mogu li ti ja pomoći? Tu sam. Šta ti treba?’

Biti prisutan znači sjediti pored svoje djece u petak uveče i gledati grozne animirane crtiće koje jako vole. Biti prisutan znači slušati, ali stvarno slušati, ono što vaša djeca govore i dati im savjete. To znači da morate otvoreno i iskreno govoriti i o greškama koje ste vi učinili dok ste bili njihovih godina. To vas humanizuje, a djeci pomaže da se osjećaju povezano sa vama.

U slučaju razdvajanja i razvoda, biti prisutan znači što je više moguće provesti vrijeme sa djecom. To znači da svojoj djeci, kad su sa vama, morate dati prioritet u odnosu na sve drugo. To znači da nikada ne smijete propustiti da provedete sa djecom zakazani vikend, popodne ili praznik. To znači da svoju djecu morate redovno zvati i slati im poruke, i činiti sve što je moguće kako bi ona razumjela da ste uvijek tu za njih, da ćete ih slušati, voljeti i savjetovati, i onda kad više ne živite pod istim krovom.

Što se tiče vašeg braka, djeci morate pokazati – dobro pogađate – kako voljeti svog partnera, kroz svoje postupke. Morate im biti uzor.

Želim da me moj sin vidi kako njegovoj majci kupujem cvijeće i sam pakujem veš, jer nikad nisam vidio svog oca da to radi. Želim da moj sin zna koliko je važno pokazivati ljubav, čak i nakon puno godina braka. Svojim kćerkama želim da očekuju cvijeće. Želim da očekuju da i njihov suprug učestvuje u kućnim poslovima. Želim im da se udaju za osobu koja je spremna za njih odvojiti svoje vrijeme i dio novca uložiti u romantiku.

Ne želim da se moja djeca osjećaju izgubljeno kao što sam se ja osjećao. Želim da znaju kako izgleda dobar brak. Želim da bez imalo sumnje znaju da sam volio njihovu mamu.

A da bi oni to znali, ja im to moram pokazati.

Svaki put kad svojoj djeci kažem da volim njihovu mamu, oni zakolutaju očima i kažu: Tata, to znamo. Obožavam kad to kažu jer, bez obzira na sve što će im se dogoditi u životu, znaju da imaju roditelje koji se vole i koji vole njih. Kako dolazim iz nefunkcionalne porodice, znam koliko je to djeci važno. Ono što sam vidio kod svoga oca bila je čista ravnodušnost. Vidio sam izbjegavanje. Vidio sam tišinu dvoje ljudi koji su nekada bili zaljubljeni, ali su se potpuno udaljili.

Pokazati svojoj djeci da volite svog partnera znači znati reći oprosti. To znači znati priznati da ste pogriješili. To znači reći Volim te. I sve to raditi pred svojom djecom.

Sad slušajte: ako ne možete voljeti drugog roditelja svoje djece, pronađite način da ga poštujete i slušate. Bez obzira na situaciju, oboje ste roditelji. Razumijem da je nekima od vas to možda najteži dio očinstva. Ali, ako želite biti dobar tata svojoj predivnoj djeci, morate poštovati njihovu mamu.

Momci, biti prisutan je aktivan glagol. To nije nešto što možete pasivno postići. Biti prisutan znači biti dostupan, slušati, gledati postupke svoje djece, čuti se sa njihovim učiteljima, ići na njihove utakmice, ustajati noću, provjeravati jesu li oprali zube, upoznati njihove prijatelje i milion drugih stvari.

Da, jako je važno biti prisutan. To je najvažnije što možete učiniti kao roditelj. To nije pasivna uloga. Na tome morate aktivno raditi, jer to nije nešto što se dogodi samo od sebe ako živite u istoj kući. To je nešto na čemu morate raditi svaki dan kako bi vaša porodica znala da su vam oni najvažniji na svijetu.”