Ako vaše dijete radi 10 od ovih 20 stvari, znači da ga “odgaja televizija”

Televizija je neizbježna u dječjim životima, no treba znati podvući granicu.


Djeca, često čujemo, provode previše vremena pred televizijom. No, budimo realni, kada roditelj većinu vremena provodi zureći u ekran, dijete će ga, jednako kao i u većini drugih stvari, jednostavno kopirati.

Normalno je da djecu ne možemo zaštititi od televizije i gledanje crtića, no jednako tako, možemo se potruditi da vrijeme pred ekranom bude iznimka, a ne pravilo. I ne samo to. Stručnjaci savjetuju da djecu tijekom gledanja treba i nadzirati jer su sklona “pokupiti” i razni neželjeni sadržaj na koji mogu naići mijenjajući programe. Naime, ako dijete već mora provesti vrijeme pred televizijom, program bi trebao biti prilagođen njegovoj dobi, pišu Dječja posla.

Televizija, budimo iskreni, može biti izvrstan izvor zabave i edukacije. Za takav razvoj situacije zaduženi su roditelji. U suprotnom, lako se može dogoditi da vam dijete odgaja upravo ta sprava na zidu ili polici. Ako vaše dijete radi 10 ili više od ovih 20 stvari s popisa, znači da previše gleda tv i da je pod utjecajem programa.

Dijete teško zaspe

Dulje gledanje tv-a prije odlaska u krevet u stvari ne pomaže snu već razbuđuje. Naime, ekran emitira plavo svjetlo koje uznemiruje cikluse sna. To se odnosi i na druge ekrane kao što su tablet, mobitel…