Ako vaše dijete radi 10 od ovih 20 stvari, znači da ga “odgaja televizija”

Televizija je neizbježna u dječjim životima, no treba znati podvući granicu.


Često se zna probuditi po noći

Već spomenuto plavo svjetlo jednako tako ometa i san kada dijete uspje zaspati. Za djecu koja veći dio udana zure u tv nije niti malo uobičajeno da se noću probude nekoliko puta, a roditelji za to ne mogu naći nikakav valjan razlog.

Pokazuje simptome ADHD-a

Mnoge studije povezuju rane znakove ADHD-a s previše vremena provedenog pred ekranom.

Česte promjene raspoloženja

Slaba fizička aktivnost, nedovoljno vremena na zraku, loš san – sve su o posljedice sjedenja djeteta pred televizijom koje kao rezultat daju nervozno i zlovoljno dijete koje često mijenja raspoloženje. Nemojte djetetovu razdražljivost uvijek pripisati razmaženosti ili fazi, razmislite koliko vremena provodi gledajući filmiće na Youtube-u.

Čim se probude, traže neki ekran

Pravu ovisnost o ekranu prepoznaje se kada dijete odmah po buđenju i ustajanju iz kreveta želi da upalite tv ili da mu date neku igricu.

Loše prehrambene navike

Svi znamo kako nas gledanje tv-a potiče da uzmemo nešto za grickanje, što često nije voće, jogurt ili neka druga zdrava namirnica. Za djecu vrijede ista pravila. Vrijeme pred ekranom provest će grickajući čips, čokoladu ili nešto treće od čega njihovo tijelo nema prevelike koristi. Dakle, loše prehrambene navike kod djece također mogu biti signal da vrijeme pred tv-om treba skratiti.

Problemi u pronalaženju prijatelja

TV je sjajna zabava ali ne može zamijeniti drugo ljudsko biće. Djeca su inače društvena i otvorena prema drugima, no previše gledanja televizije može pobrkati socijalne odnose i učiniti dijete ili nezainteresiranim da pristupi drugoj djeci ili nesnalažljivim u socijalnoj okolini.