Ako se dijete sukobljava s prijateljima vrijeme je da nešto poduzmete

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pripremiti dijete da sukobe s prijateljima rješava na miran način.


Sukob je dio života. Bilo da je riječ o malom sukobu s djetetom, onom između djece, vašem s kolegama na poslu ili pak onim ozbiljnijim kada dolazi do razvoda, depresije, sukob je dio života i gotovo je neizbježan.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pripremiti dijete da sukobe s prijateljima rješava na miran način.

Zadatak roditelja trebao bi biti da pomognu kod djece izgraditi suosjećanje, ne samo kroz brigu o drugima već i kroz sebe. Također želimo da se osjećaju sposobni za rukovanje sukoba u svom svakodnevnom životu i da budu mirotvorci u svom malom svijetu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pripremiti dijete da nastale sukobe rješavaju na miran način:

Navesti činjenice

U svakom sukobu postoje dvije strane priče, ako ne i više. Pomozite djetetu da shvati da nije dobro izvrtati činjenice na što nas navode emocije. Naime, stvaran događaj lako se prepriča na svoj način na što djecu treba upozoravati kako bi se toga sama čuvala no kako ni tuđe osude ne bi prihvaćali doslovno, bez provjere.

Neka polaze s ishodišta: Svi smo jednaki

Objasnite djeci da svi ljudi griješe i da to nije ništa uznemirujuće no da niko nije po pripadnosti nekoj naciji, vjeri ili boji kože posebno zločest. Dakle, objasnite djeci da nije istina kada netko kaže npr: S’vi romi su zločesti, nemoj se s njima družiti’, ili pak ‘Amerikanci su ratoborni i ružni’ i sl. ‘Objasnite djeci da mogu imati razne prijatelje i da je najvažnije da se lijepo ponašaju i igraju, pišu Djecjaposla.com.

Pomozite djetetu da razumije da komunikacija za vrijeme sukoba nije laka, ali je važna

Kada dođe do sukoba nije dobro da se svatko povuče u svoju sobu već treba nastaviti komunikaciju. Djeci morate objasniti da treba razgovarati i problem riješiti, a ne se zatvarati u sobu i sebe. Tako kada se posvađaju s prijateljima, podučite ih da se ispričaju i sjednu te da riješe problem razgovorom.

Sukob kod djece može stvoriti strah, pomozite im da se smire

U nekoj fazi djecu će ozbiljno potresti scene rata s filmova ili još više televizije. Objasnite djeci realnu situaciju, npr: Taj rat je daleko. Bilo je i kod nas rata no on je završen… Na isti način prestrašit će ih i svađa s prijateljima ili mamom i tatom.

Djeca će biti sretnija i opuštenija kada im pojasnite da su mama i tat tu uz njih i da neće dopustiti da se nešto dogodi.

Posredujte

Smirivanje nije i rješenje konflikta, već njegovo odlaganje. Posredovanje je specifičan način rješavanja konflikta pri čemu nepristrana treća osoba intervenira u sukob kako bi, kroz niz koraka dovela do rješenja koji oni sami predlažu.

Proces posredovanja omogućuje osobama u sukobu definiranje svojih problema i potreba, utvrđivanje i izražavanje vlastitih osjećaja i strahova, spoznavanje osjećaja i strahova s druge strane, traženju novog rješenja.