6 problema u ponašanju djeteta koje ne smijete ignorisati

Svakom roditelju teško pada kada je njihovo dijete neposlušno i prije ili kasnije, suočava se određenim problemima u ponašanju djeteta. Donosimo 6 problema koje roditelji ne bi smjeli ignorisati i savjete stručnjaka kako ih zaustaviti.


Mandyme27 / Pixabay

1. Prekida te dok pričaš

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Tvoje dijete može biti vrlo uzbuđeno oko nečega što ti želi ispričati ili postaviti ti neko pitanje. No, dopuštajući mu da te prekida u razgovoru, ne učiš ga kako da bude obziran prema drugima ili kako da zabavi sam sebe kada si ti zauzeta, piše miss7mama.24sata.hr.

Kako zaustaviti ovakvo ponašanje: Sljedeći put kada ćeš razgovarati s nekim na telefon ili će ti netko doći u posjet, reci djetetu da treba biti mirno i ne prekidati te. Zatim ga okupiraj nekom aktivnosti ili ga pusti da se igra s nekom posebnom igračkom kojom se ne igra često. Ako te tvoj mališan i dalje vuče za rukav dok pokušavaš razgovarati, pokaži mu stolicu ili stepenice i reci mu da mora tamo sjediti dok ne završiš. Nakon razgovora, daj mu do znanja da neće dobiti ono što traži ako će te prekidati.

2. Igra se pregrubo

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Znaš da moraš uskočiti ako tvoje dijete udari prijatelja u igri, ali isto tako ne bi trebala ignorisati i suptilnije agresivne radnje, kao što je guranje mlađeg brata ili vrijeđanje i štipanje prijatelja. – Ako ne interveniše, grubo ponašanje može postati ukorijenjena navika do osme godine. Također, ignorisanjem bilo kakvog agresivnog ponašanja, šalje poruku tvom djetetu da je povrjeđivanje ljudi prihvatljivo ponašanje.,  kaže savjetnik i autor knjige Don't Give Me That Attitude!: 24 Rude, Selfish, Insensitive Things Kids Do and How to Stop Them, Michele Borba.

Kako zaustaviti ovakvo ponašanje: Suoči se s agresivnim ponašanjem na licu mjesta. Povuci svoje dijete na stranu i reci mu: – To je zaboljelo tvog prijatelja. Kako bi se ti osjećao da on to tebi napravi? Daj mu do znanja da, svaka radnja koja boli drugu osobi, nije dopuštena. Prije sljedećeg igranja, podsjeti ga da se ne treba igrati grubo i pomogni mu vježbati ono što može reći ako se naljuti. A, ako opet nastavi s takvim ponašanjem, prekinite igru.

3. Pravi se da te ne čuje

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Reći svojem djetetu dva, tri, čak četiri puta da učini nešto što ne želi učiniti, primjerice, ući u automobil ili pokupiti svoje igračke, šalje poruku da je u redu da te zanemari i da je dijete glavno, a ne ti. –Podsjećati dijete na nešto opet i opet samo ga trenira da čeka sljedeći podsjetnik, umjesto da obrati pozornost na to kada si prvi put rekla nešto., kaže psiholog Kevin Leman, autor knjige First-Time Mom: Getting Off on the Right Foot — From Birth to First Grade. – Ignorisanje je igra moći i ako dopuštaš ovakvo ponašanje, dijete će najvjerojatnije postati prkosno i ovisno o kontroli.

Kako zaustaviti ovakvo ponašanje: Umjesto razgovora s djetetom s druge strane sobe, prošeći se do njega i reci mu što treba učiniti. Neka te gleda u oči dok govoriš i odgovori ti: “U redu, mama.” Dodirivanje ramena, izgovaranje djetetova imena i isključivanje televizije također može pomoći djetetu da obrati pozornost na tebe. Ako te i dalje ne sluša, uvedi posljedice. Ukini igrice taj dan, gledanje crtanih filmova ili dogovor za igru s prijateljem. Ova taktika trebala bi uroditi plodom.

4. Radi stvari po svome

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Svakako je zgodno i praktično kada tvoje dijete može samo uzeti čokoladu s police ili  pustiti crtani film bez tvoje pomoći, ali dopuštajući mu da ima kontrolu nad aktivnostima koje bi ti trebala regulisati, ne uči ga da treba slijediti pravila. –To može biti slatko kad tvoje dvogodišnje dijete samo uzme kekse iz ladice, ali što će biti kad s 8 godina ode sam  prijatelju koji živi pet ulica dalje, bez da te išta pita., kaže dr. Wyckoff

Kako zaustaviti ovakvo ponašanje: Uspostavi mali broj kućnih pravila i razgovaraj s djetetom o njima.

Primjerice: – Moraš me pitati možeš li dobiti slatkiše jer je to pravilo. Ili, ako tvoje dijete samo upali televiziju bez dopuštenja, ugasi ju i reci mu da te prvo pita za dopuštenje. Naglašavajući takva pravila, pomoći će djetetu da ih prihvati.

5. Ima drzak stav

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Možda misliš da tvoje dijete neće kolutati očima ili ti oholo odgovoriti dok ne uđe u pubertet, ali ovakvo drsko ponašanje često počinje kada predškolci oponašaju stariju djecu kako bi testirali reakcije roditelja. – Neki roditelji takvo ponašanje ignorišu, jer misle da je to samo prolazna faza, ali ako se ne uhvatite u koštac s ovim problemom, možeš se naći s bezobraznim školarcem koji nema ni trunčice poštovanja, teško pronalazi prijatelje i ne slaže se s učiteljima i drugim odraslim osobama.,  kaže dr. Borba.

Kako zaustaviti ovakvo ponašanje: Budi sigurna da je tvoje dijete svjesno svog ponašanja. Reci mu, primjerice: – Čini mi se da ti se ne sviđa što govorim, kad kolutaš s očima. Ideja nije u tome da se tvoje dijete osjeća loše zbog toga kako izgleda ili zvuči. Ako se ponašanje nastavi, možeš odbiti daljnju komunikaciju i jednostavno otići.

Reci mu: – Moje uši te ne čuju kad razgovaraš sa mnom na taj način. Kad ćeš biti spreman lijepo razgovarati, ja ću te slušati.

6. Preuveličava istinu

Zašto ga ne bi trebala ignorisati: Možda ne izgleda kao velika stvar ako tvoje dijete kaže da je pospremilo svoj krevet, a zapravo je jedva izvuklo pokrivače. Ili ako kaže prijatelju da je posjetilo Gardaland, a nikad nije bilo izvan države. No, važno je da se suočiš s bilo kojom vrstom neiskrenosti. – Laganje može postati automatsko, ako tvoje dijete uči da je to jednostavan način da izgleda bolje, kako bi izbjeglo raditi nešto što ne želi ili kako bi spriječilo nevolju za nešto što je već učinilo., kaže dr. Wyckoff.

(Školski.ba)