3. Dječiji sajam najveći po broju posjetitelja

Sinoć je završen 3. Dječiji sajam u sarajevskoj Skenderiji, koji je po broju posjetitelja i izlagača bio najuspješniji do sada.


Tokom 3 dana trajanja sajam posvećen djeci do 10 godina, roditeljima i trudnicama posjetilo je više od 30 000 posjetitelja koji su mogli uživati u raznovrsnom programu na sajamskoj pozornici i na štandovima preko 60 izlagača, koji su za ovu priliku predstavili svoje najkvalitetnije proizvode i usluge namijenjene cijeloj porodici, a po posebnim sajamskim popustima.

Za preko 1000 djevojčica i dječaka koji su nastupili u festivalskom dijelu Dječijeg sajma, ovo je bila sjajna prilika da pokažu svoje talente i umijeća pred mnogobrojnom publikom u dvorani Mirza Delibašić. Pozornicom su prodefilovali mališani sarajevskih vrtića na čelu sa JU „Djeca Sarajeva“, djeca iz brojnih udruženja za osobe sa posebnim potrebama, polaznici edukativnih programa, sportskih škola, talentovani mali muzičari i pjevači, uz brojne sajamske maskote i nagradna izvlačenja.

Sajam je i ove godine obilovao brojnim iznenađenjima, poklonima, šarenilom, a mališani su tradicionalno pokazali veliko interesovanje za radionice sa službama od javnog značaja, poput policije, vatrogasaca i hitne pomoći. Posjetitelji sajma su se u velikom broju odazvali akcijama za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva doniravši krv ili materijalna sredstva brojnim humanitarnim udruženjima, kojim su organizatori sajma ustupili prostor.

3. Dječiji sajam je upotpunila i njegova ovogodišnja ambasadorica Marija Hudolin, sjajno se zabavivši sa svojom veselom, mnogobrojnom porodicom, te brojni prijatelji i gosti sa svojim mališanima. Još jedanput sajam je odaslao poruku zajedništva i ukazao na važnost kvalitetno provedenog vremena sa djecom, te njihovog pravilnog rasta i razvoja.

Kao što je na samom otvaranju istakao premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konković, Dječiji sajam je manifestacija koja je nedostajala gradu Sarajevu i sasvim sigurno pretenduje da postane jedan od festivala po kojem je grad Sarajevo prepoznatljiv.

Sajam su realizirali Cuspis i Udruženje „Moderno društvo“, a uz pomoć kabineta premijera Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te partnerstva sa JU „Djeca Sarajeva“.

(Školski.ba)