22 koraka do smirenog roditeljstva

Roditelji se svakodnevno suočavaju sa stresom: djeca koja vrište, izudarana koljena, odbijanje hrane, briga o nezgodama, brige o vaspitanju i sl. I svaki roditelj traži odgovor na pitanje “šta raditi da se smanji taj stres?”.


Leo Babauta, otac šestoro djece, pisac i autor bloga Zen Habits odgovarajući na ovo pitanje kaže da iako ne postoji roditeljstvo bez stresa u njemu se mogu naći sreća i mir. Evo koje korake on preporučuje na putu ka smirenom roditeljstvu:

1. Jutarnji pozdrav

Svakoga jutra pozdravite vaše dijete sa osmijehom, zagrljajem i jednim “dobro jutro” punim ljubavi. Svi bismo voljeli da nas ovako pozdravljaju svakoga dana.

2. Učite djecu samostalnosti

Naučite vaše dijete da napravi sebi doručak. Za najveći broj djece ovo je moguće započeti u uzrastu od tri ili četri godine. Učite ih progresivno da sami operu zube, da se sami kupaju, da sami srede sobu, da slože svoju odjeću, da sklone svoje posuđe, da spreme ručak, da sami operu svoju odjeću, da operu pod i sl.

3. Budite strpljivi

Učenje prethodno navedenih stvari zahtijeva puno strpljenja. Djeca će u početku biti užasna i morat ćete da im pokažete stotinama puta, ali dozvolite im da pokušaju, ispravite ih i dozvolite im da prave greške. Ona će postepeno naučiti da budu samostalna a vi ćete postepeno imati manje posla oko tih stvari.

4. Uzajamno pomaganje

Ako imate više djece znate da starija djeca mogu da pomognu mlađoj – dobro je za njih da nauče da budu odgovorna. Ovo će mlađoj djeci pomoći da nauče stvari od starije djece i skinuti dozu stresa sa vaših leđa.

5. Čitajte zajedno

Čitajte često vašoj djeci. To je predivan način da se povežete, da ih obrazujete, da istražujete fantastične svjetove.