22 koraka do smirenog roditeljstva

Roditelji se svakodnevno suočavaju sa stresom: djeca koja vrište, izudarana koljena, odbijanje hrane, briga o nezgodama, brige o vaspitanju i sl. I svaki roditelj traži odgovor na pitanje “šta raditi da se smanji taj stres?”.


6. Igrajte se

Gradite tvrđave sa djecom. Igrajte se žmurke. Pripremite čajanku. Cijedite limun i pravite limunadu. Igrajte se često jer igra je osnova djetinjstva. Nemojte ih tjerati da prestanu sa igrom.

7. Posvetite pažnju

Kada dijete od vas traži pažnju, posvetite mu se.

8. Mislite na sebe
Roditeljima je neophodno vreme za samog sebe. Ustalite svakodnevicu tako da imate vremena da samostalno radite ono što želite ili da uveče budete zajedno sa partnerom dok vaše dete takođe samostalno obavlja svoje stvari.

9. Nemojte osuđivati
Stavite se na mjesto vašeg djeteta kada je ljuto. Nemojte odmah osuđivati ponašanje (naravno da nije ugodno slušati plakanje i vrištanje), već potrebe koje su u pozadini takvog ponašanja. Da li mu je potreban zagrljaj, ili pažnja, ili je možda samo umorno?

10. Budite model
Budite model ponašanja koje želite da vaše dijete usvoji. Nemojte se derati na dijete samo zato što je ono vrištalo. Nemojte se ljutiti na dijete zato što je izgubilo strpljenje. Nemojte se ljutiti na dijete koje želi da igra video igrice sve vrijeme ako ste vi sve vrijeme na vašem kompjuteru. Budite smireni, osmjehujte se, budite nježni, izađite napolje i budite aktivni.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!