10 dobrih navika koje trebate naučiti djecu

Svaki roditelj želi da njegovo dijete usvoji dobre navike koje će mu pomoći u životu. Svi roditelji žele odgajati djecu učeći ih dobrim navikama.


Foto: Ilustracija

1. PRANJE ZUBA

Većina djece su lijena za pranje zuba. Naviknite ih da je pranje zuba dio njihovih svakodnevnih poslova kao što su ručanje i spavanje.

2. SAMOSTALNO BUĐENJE

Mnogi roditelji doslovno vuku svoju djecu iz kreveta svako jutro. To nije zdrava navika. Dječji tjelesni sat mora biti usklađen s buđenjem u određeno vrijeme.

3. PONAŠANJE ZA STOLOM

Vrlo je važno da vaše dijete nauči pravilno ponašanje za stolom. Zato morate prestati hraniti dijete što prije.

4. ČIŠĆENJE SVOJE SOBE

Nije vaša dužnost počistiti za djecom. Oni moraju naučiti počistiti svoj nered.

5. „MOLIM“ I „HVALA“

Ako vaša djeca nauče reći ove dvije riječi, njihov život će postati lagan. „Molim“ i „Hvala“ su dvije čarobne uljudne riječi koje vam mogu pomoći u raznim situacijama u životu.

6. DIJELJENJE STVARI

Dijeljenje je radost većine djece ovih dana. Većina parova se odlučuje imati jedno dijete, a bez braće i sestara s kojima ne dijeli stvari dijete postaje sebično. Učite vašu djecu da podijele igračke, hranu i knjige sa svojim rođacima ili prijateljima.

7. ODGOVORNOST S NOVCEM

Učite vašu djecu od malih nogu da raspolažu novcem. Dajte im fiksni džeparac i zamolite ih da upravljaju sa svojim troškovima u tom iznosu. To će ih naučiti da budu financijski odgovorni kasnije u životu.

8. ZDRAVE PREHRAMBENE NAVIKE

Sva djeca vole jesti pizze i hamburgere. Ali vaše dijete ne bi trebalo biti ovisno o brzoj hrani. Pripremajte zdravu hranu kod kuće, tako da vaša djeca razvijaju okus domaće kuhane hrane.

9. POMAGANJE U KUĆI

Kada vaša djeca postanu dovoljno velika (7 do 8 godina) moraju početi raditi neke od kućanskih poslova. Dajte im da rade neke male kućanske poslove kao što je slaganje ili brisanje suđa, kako bi stvorili naviku obavljanja kućanskih poslova.

10. ODLAZAK NA SPAVANJE

Pobrinite se da vaša djeca odlaze u određeno vrijeme na spavanje. Samo ako ih naučite da vode discipliniran način života, vaša djeca će prakticirati ove navike ostatak svog života.

(Klokanica)