Zvornik: Okupljanje roditelja zbog onemogućavanja izučavanja grupe nacionalnih predmeta i jezika

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti područnih škola iz Zvornika u nedjelju će se okupiti radi razmatranja problema onemogućavanja izučavanja grupe nacionalnih predmeta i bosanskog jezika.


Nastava je obustavljena, a predstavnik roditelja, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić je kazao da djeca neće na nastavu dok problem ne bude riješen, prenosi portal Klix.ba.

Na prvom skupu će učestvovati roditelji iz škole u Snagovu, Liplju, Donjoj Kamenici, Kula Gradu, na Diviču i škole u Križevićima, a naredne sedmice pridružit će im se roditelji čija djeca pohađaju škole u Srebrenici, Bratuncu, Konjević-Polju.

Trenutno najveći problem, kako je Čivić pojasnio, je što Pedagoški zavod i direktori škola onemogućavaju djeci da uče grupu nacionalnih predmeta i bosanski jezik.

– Oni žele da mi kao roditelji podnosimo zahtjev za odobravanje izučavanja našeg maternjeg jezika, koji bi se zvao bošnjački jezik, koji ne postoji, koji nikada nije postojao. Oni bi željeli da odrede našoj djeci i jednom narodu u ovom entitetu kako bi se zvao jezik, istakao je Čivić.

Naglasio je da za sada nemaju podršku vlasti u BiH te da su u priču krenuli samoinicijativno, ali da se nadaju da će im pomoć biti pružena, i da će naići na razumijevanje.

Kako je kazao, planirano je da se sutra sastanu s potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem, federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem te državnim poslanikom Sadikom Ahmetovićem.

– Ovdje se brani država BiH. Ako ne bude bosanskog jezika ovdje u Zvorniku, na istočnim granicama, neće ga biti ni u Sarajevu, ovo je početak, oduprimo se hrabro, poručio je Čivić.

Okupljanje roditelja planirano je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u 15.00 sati.