Znate li razliku između nagrađivanja i podmićivanja djeteta?

Ponekad je teško uočiti razliku između nagrađivanja i podmićivanja.


Ponekad je teško razabrati razliku između nagrađivanja i podmićivanja djeteta. U strahu da se dijete ne bi naviknulo na podmićivanje, roditelji često izbjegnu i nagrađivanje. Dakle, ne želite da djetetovo ponašanje bude uvjetovano nagradama, no izbjegavanje nagrade pod svaku cijenu može kod djeteta također razviti neke negativne emocije.

Prilikom odlučivanja, roditelji bi trebali biti sigurno da dobro poznaj usvoje dijete i njegove obrasce ponašanja. Je li nagrada djetetu poticaj ili ga počinje činiti razmaženim?

Evo na što trebate obratiti pažnju, pišu djecjaposla.com.

Pokušajte pronaći namjeru iza svakog djela

Značenje riječi mito i nagrada povezano je upravo djelom koje stoji iza svakog pojma. Podmititi znači pružiti djetetu nešto tako da ono učini nešto drugo zauzvrat. Nagraditi svoje dijete znači dati mu nešto jer je već učinilo nešto dobro.

Dakle, nagrađivanje bi trebalo biti slično pozitivnoj disciplini. Potičite dijete da pozitivno djeluje u budućnosti. Podmićivanje pak najčešće funkcioniše tako da djetetu morate nešto dati da bi se prestalo s neželjenim ponašanjem i slično.

Podmićivanje je pogrešan čin s vaše strane jer loše ponašanje vašeg djeteta može “izbaciti stvari iz kontrole”. Vjerovatno biste mogli biti spremni na sve kako biste zaustavili loše ponašanje. Podmićivanjem nećete stvoriti pozitivno ponašanje, već samo nakratko zaustaviti negativno.

Nagrađivanje naprotiv znači da vaše dijete već zna kako se treba ponašati, a vi samo cijenite njegovu socijalnu kompetentnost.

Znate kako se vi osjećate

Gotovo uvijek je prilikom odgoja naglasak stavljen na djetetove osjećaje. No, sada je važno ikako se vi osjećate. U slučaju podmićivanja, može se pretpostaviti da ste već u lošoj situaciji i da doživljavate nelagodu zbog djetetovog lošeg ponašanja. Dakle, možda biste pokušali pregovarati s njima tako da prestane s tim, no znate da morate ponuditi mito koje dijete zahtijeva.

Ako stvari dovedete u red, možda ćete privremeno osjećati olakšanje, no nakon nekog vremena mogli biste doživjeti negativne emocije i osjećaj ucijenjenosti.

U slučaju nagrađivanja, dijete nije glavno. Ponaša se ispravno samo od sebe. To bi vam moglo osvojiti srce, toliko da poželite dati djetetu nešto zbog toga. No, ovdje je vjerovatno dijete postupilo onako kako je postupilo zato što zna da je to ispravno, a ne samo zato što želi neku nagradu.

Dakle, davanjem nagrade roditelj u stvari osjeća zadovoljstvo, a pozitivno ponašanje njihova djeteta u stvari im je najveća nagrada.

Budite svjesni svog utjecaja – nije bezazlen

Podmićivanje, iako vam se čini simpatično i bezazleno dok je dijete malo, nije nešto što biste trebali smatrati zabavnim instant rješenjem. Ono može dugoročno negativno uticati na dijete i stvoriti mu probleme kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.

Nagrađivanjem djeteta pokazujete, na svoj način, da vas je ono usrećilo ili učinilo ponosnim u nekom trenutku. Sam poklon nije toliko bitan u interakciji, već je najvažniji zdrav odnos koji njegujete, a zbog njega će se dijete ponašati pozitivno i u budućnosti, bez obzira na nagradu.