Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme.


Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice, a tim povodom Hrvatski Crveni križ poziva građane da vode računa o adekvatnom zbrinjavanju opreme nakon korištenja.

 – Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme. Iznimno je važno skrenuti pozornost na to ne samo zato jer se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato i što tako štitimo okoliš. Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša u kojemu živimo, poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Zaštitne maske za lice

Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, a koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu kesu, zatvoriti odnosno zavezati kesu te potom odložiti u kantu za miješani otpad. Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite, također ne smiju se odlagati u kante za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada. Plastične kese koriste se jer pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze.

Zaštita za ruke

Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu kesu koju treba zatvoriti i tako odložiti u kantu za miješani komunalni otpad.

Dezinfekcijska sredstva

Dezinfekcijska sredstva najčešće se nalaze u plastičnoj ambalaži, pri njihovom zbrinjavanju potrebno je praznu plastičnu ambalažu isprati vodom i tek potom odložiti u kantu za plastičnu ambalažu i metal. Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno je odložiti u reciklažnom dvorištu.