Zlatna medalja i četvrto mjesto za tuzlanske učenike na Međunarodnoj izložbi inovacija

Međunarodna izložba inovacija odrżana je u organizaciji Narodne tehnike Makedonije i Saveza inovatora Makedonije.


Foto: RTV TK
Foto: RTV TK

Na prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna i novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKONOVA 2021. održanoj u Skoplju od 8. do 10. novembra 2021. godine učestvovali su najbolji mladi tehničari Bosne i Hercegovine.

Predstavnici naše domovine u naučno tehničkoj disciplini inovacije MAKINOVA 2021. Mirza Salamović i Haris Osmanović, učenici devetog razreda OŠ „Mejdan“ iz Tuzle osvojli su prvo mjesto i zlatnu medalju predstavljajući svoju inovaciju Smart greenhouse / Pametni plastenik, pod mentorstvom prof. Damira Spahića.

U konkurenciji od čak 111 osnovnih škola iz regiona zapadnog Balkana Mirza i Haris su sa svojim nastavnikom na najbolji način predstavili Bosnu i Hercegovinu, grad Tuzlu i školu kao i svoju ljubav prema IT tehnologiji i inovacijama.

Druga ekipa koju su činile učenice Srednje saobraćajne škole iz Tuzle Irmela Šarić i Nerma Džambić pod mentorstvom profesora Asmira Selimija, Jasmina Selimija i Ahmedina Kozarevića sa svojim tehnološkim inovacijama osvojila je četvrto mjesto sa inovativnim rješenjem pod nazivom Smart parking sistem. One su nastupile u kategoriji srednjih škola, piše RTV TK.

To je potvrdilo i interesovanje predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog za njihove inovacije i njihov rad kao i maksimalan broj bodova devetočlanog žirija kojeg su činili eminentni profesori i doktora nauka sa Univerziteta u Skoplju.