Životne lekcije koje treba da naučimo od djece

Još uvijek nisu upoznata s pravilima i ograničenjima tako da bi bilo dobro više pažnje usmjeravati na to kako se odnose prema okolini.


HaiRobe / Pixabay

Ovo su neke od njihovih najvažnijih lekcija.

1. Sadašnji trenutak je jedini trenutak koji nam je na raspolaganju

Djeca će većinu stvari koje žele da urade, urade ih istog trenutka jer nisu upoznata s prošlošću i budućnošću.

Kad nešto rade, potpuno su posvećeni sadašnjem trenutku za razliku od odraslih kojima misli često lete s prošlosti na budućnost, prenosi CDM.

Zamaranje oko prošlosti ne mijenja prošlost. Što je bilo, bilo je. Zabrinutost i negativne pretpostavke oko budućih događaja samo pogoršavaju situaciju. Jedini trenutak koji imamo je sadašnji i zato slijedite primjer djece-prestanite toliko razmišljati i uživajte u sadašnjem trenutku.

2. Maštanjem kreiramo realnost

Djeca imaju drugačiju percepciju od odraslih. Njima je sasvim normalno da maštaju o dvorcima i morima kojima plove gusarski brodovi.

Odrasli često misle da su prerasli tu fazu jer su uvjereni da znaju na koji način svijet funkcioniše. Svoju energiju troše na razmišljanje o novim obvezama, stresu, neprijateljima, nedaćama, računima.

Istina je da naša percepcija zavisi o uvjerenjima, emocijama i mislima. Svako od nas ima drugačiji pogled na svijet, a već svi znamo da ono čemu najviše posvećujemo pažnju prema zakonima fizike polako postaje naša realnost.

Stoga provodite više vremena u igri s djecom ako želite svoj um “očistiti” od briga i nervoze. Ona će vam pomoći osloboditi um i shvatiti kako ništa nije nemoguće.

3. Smijte se svaki dan

Djeca imaju predivnu sposobnost da uvijek pronađu nešto što ih zabavlja, nešto što ih zasmijava bez obzira gdje se nalazila. Slijedite njihov primjer, jer kako kaže jedan poznati citat: “Uvijek pronađite razlog za smijeh”.

On možda neće dodati godine vašem životu, ali će sigurno dodati život vašim godinama.

4. Odbacite očekivanja

Djeca ne očekuju ništa. Umjesto toga, raduju se svakom novom iskustvu kojem pristupaju otvorenog uma i srca. Dopuštaju da ih život iznenadi, dopuštaju da ih okolina zadivi. Zanimljivo im je gotovo sve s čime se susretnu dok odrasli stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Djeca još uvijek nisu ograničena nametnutim stavovima tako da nas najbolje mogu naučiti kako da odbacimo očekivanja od svijeta, nas samih i ostalih ljudi, jer ćemo tada zaista moći više uživati u životu i bogatstvu koje nas okružuje.

Imate li djecu ili ste možda često u njihovom društvu? Čemu su vas najviše podučila?

(Školski.ba)